Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Harriet spolades ner i toaletten

Sköldpaddan på bilden är Harriet – den äldsta kvinnliga medarbetaren på Lindholmens avloppsreningsverk. I sin ungdom, 1988, spolade någon ned henne i avloppet.

Harriet

Harriet for genom ledningarna ända fram till reningsverket där hon togs emot av förvånade tekniker som nu skött henne som ”kollega” i snart 30 år. Harriet har inte skadat miljön, men mycket annat som felaktigt spolas ned i avloppet utgör ett påtagligt problem.

– Tyvärr spolas det alltför ofta ned bindor, tamponger, tandtråd, tvättlappar och tops. De binder sedan ihop sig till ”textilormar” som lindar sig runt pumpaxlar och orsakar stopp i våra pumpar, berättar Richard Grähs, processingenjör på Veolia Sverige. Pumparna finns i reningsverket och i det hundratal pumpstationer som pumpar avloppsvattnet från abonnenterna till reningsverket.

– Flera gånger i veckan måste vi rensa pumpar från den här typen av nedspolat skräp. Det ger merkostnader som i förlängningen alla abonnenter är med och betalar.

Stopp i ledning kan kosta 10 000 kr för fastighetsägaren

Även stopp i avloppet orsakas ofta av saker som spolats ned och fastnat inne i ledningen. – När vi kallas ut för att göra en avloppsspolning visar det sig ofta att stoppet sitter innanför fastighetsägarens tomtgräns. Då måste fastighetsägaren själv betala hela rensarbetet och kostnaden kan bli mellan 2000 och 10 000 kronor, fortsätter Richard.

Nedspolade kemikalier skadar miljön

Avloppsreningsverk tar som regel bort kväve, fosfor och biologiskt organiskt material innan det renade vattnet släpps tillbaka ut i naturen. Som medborgare kan man göra en mycket viktig miljöinsats genom att aldrig någonsin spola ned till exempel läkemedel, färg, lacknafta eller kemikalier i avloppet eftersom det skadar miljön och försämrar kvaliteten på det slam som uppstår i reningsprocessen.

Vattenlösliga läkemedel går rakt igenom reningsverket och vidare ut i havet. – Norrtälje har väldigt få tunga industrier vilket bidrar till att slammet från Lindholmens reningsverk är användbart och håller hög kvalitet. Men om vi alla enbart spolar ner det som vi tuggat och svalt – och toalettpapper förstås – lyfter vi kvaliteten på vårt slam ytterligare. Samtidigt skulle reningsprocessen i vårt reningsverk bli ännu effektivare.

Till Vatten och avlopp
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.