Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Världstoalettdagen – ta hand om din toalett!

Den 19 november varje år infaller världstoalettdagen. Det är en officiell FN-dag som lyfter upp det faktum att en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till en riktig toalett, bra reningsverk och en hälsosam miljö.

Bilder på tre saker som hör hemma i en toalett.

I Sverige har vi gott om toaletter, men vi behöver få bättre toalettvett, eftersom att undersökningar har visat att vi årligen spolar ner ungefär 7 000 ton skräp i våra toaletter plus mängder med kemikalier. Det kan leda till stoppad eller förstörd rening av avloppsvattnet, vilket innebär miljöföroreningar, ökade kostnader och hälsorisker.

Undvik att fulspola

För oss handlar det om att tänka på att spola ned rätt saker. Ibland slarvar vi och behandlar våra avlopp som sopnedkast och fulspolar ner saker som inte hör hemma där. Det måste vi sluta med. Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. Den bästa hyllningen du kan ge din toalett är att använda papperskorgen istället för att spola ner skräpet.

Mediciner och fett

Två av de fulaste sakerna som ibland spolas ner i toaletten är mediciner och fett. När till exempel matolja kommer ut i avloppet svalnar och stelnar det och kan ge stopp i ledningarna. Torka alltid ur stekpannan med papper innan du diskar den. Häll frityrolja i en behållare och lämna till miljöstation.

Många ämnen i mediciner som spolas ner i avloppet kan inte renas av reningsverket och hamnar istället i naturen. Lämna alla gamla eller överblivna mediciner till apoteket.

Det är lätt att spola rätt

 

Fler filmer om vatten- och toalettvett
Till Vatten och avlopp
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.