Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bevattningsförbud

Det kommunala dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien. Om grundvattennivån sjunker och är kritiskt låg inför kommunen bevattningsförbud för att spara på grundvattnet, så att det räcker till vattenkritiska verksamheter som till exempel sjukhus, förskolor, äldreboenden samt vardagslivet hemma. Genom att följa reglerna gällande bevattningsförbud hjälper du till med att trygga vattenförsörjningen i kommunen.

Regler gällande kommunalt vatten vid bevattningsförbud

  • Du får inte bevattna gräsmattor, trädgårdar eller större planteringar med vattenslang, sprinklersystem eller vattenspridare. Sparsam bevattning med vattenkanna och vattning med regnvatten är tillåten.
  • Du får inte fylla upp eller byta ut vattnet din pool. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad. En mindre plaskpool är tillåten att fylla upp.
  • Du får inte tvätta bilen annat än i bilvårdsanläggningar.
  • Du får inte använda högtryckstvätt eller vattenslang för rengöring av fasader, altaner och liknande.
  • Du får inte bevattna fotbollsplaner, tennisplaner, parkytor eller liknande.

Kommunen har rätt att begränsa vattenleveransen med stöd av § 5 ABVA (allmänna bestämmelser för användande av Norrtälje kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning). Vid begränsad vattentillgång är fastighetsägare skyldig att reducera sin vattenanförbrukning enligt kommunens anvisningar.

Om du bryter mot bevattningsförbudet har Norrtälje kommun rätt att stänga av ditt kommunala vatten med stöd av Lagen om allmänna vattentjänster (43 § LAV). Kommunen ska meddela dig innan det sker, så att du inom skälig tid får möjlighet att hålla dig till reglerna. Fortsätter du trots det att slösa med vattnet löper du risk att ditt vatten stängs av för att säkra övriga vattenabonnters tillgång till vatten.

Vid frågor kontaktar du VA-driften på:
0176-28 33 00 eller vadrift@norrtalje.se

Till Vatten och avlopp
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.