Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Chatta med oss
Så här hanterar vi dina personuppgifter
Ring oss på 0176 710 00
Ring oss på 0176 710 00
Göm
Starta ny chatt

Frågor och svar om låga grundvattennivåer och akut brist på vatten

Dagvatten Noorrtälje

Du som har slut på vatten i din enskilda brunn kan kontakta Räddningstjänsten för dricksvatten vid akut kris.

 

Norrtälje kommun kan öppna tappställen för alla invånare runt om i kommunen, så att det finns dricksvatten om grundvattennivåerna blir så låga att det blir vattenbrist. I nuläget visar de rapporter vi får att det ännu inte är kritiskt gällande tillgången på vatten.

Du som har blivit utan vatten kan hämta dricksvatten på följande platser:

Norrtälje brandstation, Baldersgatan 27 B, alla dagar kl. 10:00 - 11:00 samt kl. 17:00 - 18:00. Det går också att kontakta stationschefen på telefonnummer 0176 - 716 80 för hämtning vid andra tidpunkter och/eller för större mängder än för privat bruk.

Om du har fått akut vattenbrist vänder du dig i första hand till Norrtälje kommuns kontaktcenter på 0176 - 710 00 eller kontaktcenter@norrtalje.se.

Tillsvidare bedömer vi att de två tappställen som just nu finns i kommunen täcker de behov för privatpersoner som finns för tillfället. Inträffar vattenbristen för verksamheter som har stort vattenbehov och små möjligheter till transport av större mängder under tider då Kontaktcenter inte har öppet kontaktas Räddningstjänstens Yttre befäl på 0176 - 715 92.

Vad bör man tänka på när det är låga grundvattennivåer?

Att inte förbruka mer vatten än nödvändigt. Fyll inte upp pooler eller spa-bad, låt inte kranar stå och rinna i onödan och stäng av vattnet när du tvålar in dig eller borstar tänderna. Laga även gärna droppande kranar och rinnande toaletter.

Hur kan det vara ont om vatten när vi får det från Mälaren?

Alla abonnenter i Norrtälje kommun får inte sitt dricksvatten från Mälaren. Ungefär 76 procent av vårt dricksvatten kommer från Mälaren och resterande 24 procent kommer från vattentäkter inom Norrtälje kommun. Den senaste tiden har nivåerna i grundvattenmagasinen sjunkit. Vattentillgången kommer av den anledningen under sommaren inte att vara tillräcklig för alla i kommunen.

Kan vattnet ta slut?

Nej. Vi har normalt sett en bra kapacitet i de grundvattenmagasin som finns i kommunen. När nivåerna sjunker för mycket blir den säkerhetsmarginal vi har mindre, men det händer inte helt plötsligt. Det tar ett tag för grundvattennivån att sjunka och under den tiden hinner vi förbereda oss och meddela allmänheten, som vi gör nu. Om alla hjälps åt och är återhållsamma med vattenförbrukningen kommer vi snart att få normala grundvattennivåer igen.

Blir vattenläget bättre om det börjar regna mycket?

Ja, men det räcker inte på kort sikt. Vi behöver dubbelt så mycket nederbörd än normalt under 3-4 veckor för att grundvattennivån ska återgå till den normala.

Går det bra att bada?

Det går åt mycket vatten för att fylla ett badkar, så använd hellre duschen. Tänk också på att stänga av vattnet när du tvålar in och schamponerar dig. Vill du vara extra sparsam och även påverka din ekonomi är snålspolande kranar och duschmunstycken bra att installera.

När kommer nivåerna komma tillbaka till normala igen?

Det beror lite på hur sparsamma vi är och hur mycket nederbörd vi får under sommaren, men normalt fylls grundvattnet på av naturen under höst och vinter.

Hur mycket vatten går det åt per dygn?

Vattennätet i Norrtälje kommun levererar över 7 860 kbm vatten varje dygn året runt till vattenabonnenterna. Under sommaren går det åt mer vatten i kommunen än under vintersäsongen, mest beroende på bevattning av trädgårdar och på det stora antalet sommargäster i området.

Om de 60 000 boende och ungefär 120 000 sommarboende gör av med snittet på 140 liter vatten varje dygn innebär teoretisk åtgång på 25 200 kbm vatten per dygn. Det skulle innebära att över 17 000 kbm vatten hämtas från enskilda brunnar i området under sommaren. Med dessa vattenmängder innebär även små besparingar för den enskilde individen stora mängder vatten och stor påverkan på grundvattennivån i kommunen.

Hur länge håller upptappat dricksvatten?

I Sverige är risken att bli sjuk av vatten liten, men man ska naturligtvis inte dricka vatten som smakar eller luktar illa, som är grumligt eller som är färgat. Dricksvatten håller sig i minst en vecka om det förvaras svalt eller i kylskåp. Om vattnet förvaras varmare blir förvaringstiden kortare.

Hur får jag reda på mer och var får jag tag i dricksvatten om mitt eget tar slut?

För aktuell information - kontakta Norrtälje kommuns kontaktcenter.

Till Vatten och avlopp
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.