Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Deltömning av slamavskiljare

Om du har en slamavskiljare med vattentoalett påkopplad har du möjlighet att få deltömningar. Vid deltömning lämnas vattenfasen kvar i slamavskiljaren och den biologiska processen förblir aktiv.

För att deltömning ska godkännas behöver din slamavskiljare först genomgå en besiktning. Besiktning beställs via Kontaktcenter minst två veckor före nästa planerade slamtömning för att den ska kunna ske samtidigt som tömningen. I vår e-tjänst kan du som står på abonnemanget se din nästa obligatoriska tömning. Till e-tjänsten för dina renhållningsabonnemang. Deltömning kan inte medges för fastigheter på öar utan bro- eller bilfärjeförbindelse.

När vi har besiktat din anläggning får du ett skriftligt besked om anläggningen kan godkännas för deltömning eller inte. Om anläggningen godkänns för deltömning kan tömning på din anläggning fortsättningsvis utföras som deltömning. Alla slamavskiljare klarar dock inte av en deltömning på grund av utformning eller anläggningens kondition. 

Du betalar en lägre avgift för deltömning

Deltömning utförs mot en lägre tömningsavgift i förhållande mot en heltömning. Våra avgifter för slamtömning.

Syftet med deltömning

En trekammarbrunn har till uppgift att fortlöpande skilja avloppsvattnets fasta och flytande delar ifrån varandra. I och med detta uppstår tre delar:

  1. Lättare smådelar som flyter upp till ytan (slamkaka).
  2. Tyngre smådelar som sjunker till botten (bottenslam).
  3. En vattensamling i mitten av brunnen (vattenfas).

När man tar bort vattnet vid slamtömning tar man samtidigt bort viktiga mikroorganismer, vilket förstör den biologiska processen i slamavskiljaren. Detta leder till ett ökat utsläpp av orenat vatten vid en heltömning.

Deltömning innebär att man begränsar tömningsarbetet till att endast ta med den övre slamkakan och det nedre bottenslammet. Vattenfasen lämnas alltså kvar i slamavskiljaren och den biologiska processen förblir aktiv. Det kvarvarande vattnet brukar motsvara 60-70 procent av slamavskiljarens fyllnadsvolym.

Så här går deltömning till

Först sugs slamkakan upp tills det bara återstår en ren vattenyta. Detta går till en separat tank i slambilen. Därefter suger man upp vattenfasen som finns mellan slamkakan och bottenslammet och låter det gå till tank nummer två i slambilen. Tredje steget är att suga upp bottenslammet tills hela slamavskiljaren är helt tömd på sitt innehåll. Bottenslammet går till samma tank i slambilen som slamkakan. Till sist töms vattenfasen från slambilen tillbaks till slamavskiljaren. 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.