Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Avgift för extra slangdragning efter 30 meter vid slamtömning

Från 1 januari 2020 tas avgift ut för extra slangdragning efter 30 meter vid tömning av slamanläggning och fettavskiljare.

I november 2019 beslutade kommunfullmäktige att från och med 1 januari 2020 ska längden slang som ingår i avgiften för tömning av slam och fett ändras från 10 till 30 meter. Det innebär att, om det behövs längre slang än 30 meter för tömning tas en avgift ut på 190 kronor för varje påbörjad 10-meterslängd som krävs efter de 30 meter som ingår i avgiften.

Slambilens uppställningsplats vid tömning

En slambil kan väga upp till 25 ton och kräver därför hårdgjorda vägar, vändplatser och uppställningsplatser med tillräckligt utrymme och hållbarhet för tungt fordon, även i våt väderlek. Av den anledningen kör inte slambilen på exempelvis gräsmattor eller andra markområden för att komma närmare slamanläggningen. 

Här kan du se vilket utrymme slambilen behöver

Det är chauffören som ansvarar för fordonets säkra framförande och är därför endast den som vid tömningstillfället kan avgöra den bäst lämpade uppställningsplatsen för slambilen. Chauffören har ingen anledning att ställa bilen längre än nödvändigt från tömningspunkten eftersom detta skulle innebära ett merjobb med att dra extra tung slang. 

Så här mäts den slanglängd som behövs för tömning

Den slanglängd som behövs mäts från marken nedanför slambilens slangrulle. Slangen dras fram till brunnslock alternativt koppling, där slutar mätningen. För chaufförens hjälp att mäta finns markering på slangen. 

Finns det hinder så som parkerad bil, släpvagn, grindstolpar, planteringar, utemöbler etc. utmed slangens dragväg så tillkommer den längd slang som krävs för att komma förbi dessa hinder. Personalen drar inte slangen genom exempelvis planteringar för att korta ner avståndet.  

Vid tömning av flera anläggningar vid samma tillfälle

Avgift för extra slangdragning tas ut per anläggning. Beroende på hur anläggningarna är placerade i förhållande till varandra behöver du bara betala för en extra slangdragning trots att vi tömmer fler anläggningar samtidigt som kräver extra slangdragning.

Här beskrivs när en eller flera avgifter för extra slangdragning tas ut 

Åtgärder för att minska avståndet

En åtgärd för att undvika avgift för extra slangdragning kan vara att ordna en hårdgjord uppställningsplats närmare anläggningen eller anordna en egen sugledning.

Sugledning för slamtömning 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.