Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Frågor och svar om Norrvattens vatten

Här hittar du svar på vanliga frågor om vårt vatten som stora delar av kommunen har i sina kranar.

Varifrån kommer Norrvattens vatten?

Norrvattens vatten kommer från Mälaren. I deras vattenverk, Görvälnverket, renas vattnet så att det blir dricksvatten av hög kvalitet.

Vilken kvalitet har vattnet från Norrvatten?

Vattnet som produceras i Görvälnverket är ett av Sveriges bästa dricksvatten. Vattnet genomgår en mycket omfattande kvalitetskontroll. Kvaliteten är minst lika hög, och i många fall högre, än den som gäller för vatten som köps på flaska.

Vilket pH-värde har Norrvattens vatten?

pH-värdet justeras till 8,2–8,4. Detta värde minskar risken för korrosion i ledningsnätet. 

Finns det klor i Norrvattens vatten?

Ja, det finns en liten andel klor i dricksvattnet. Kloret tillsätts för att minska risken för oönskad tillväxt av mikroorganismer i ledningsnätet. Kloret finns i en mycket mild form som inte bildar oönskade biprodukter.

Finns det fluor i Norrvattens vatten?

Ja, det finns mycket låga halter, mindre än 0,20 mg/l, av fluor (fluorid) i dricksvattnet. Den låga halten medför inget kariesförebyggande skydd. Ett sådant skydd kan man i stället få genom att borsta tänderna med fluortandkräm, via fluortabletter eller liknande. 

Vilken hårdhetsgrad har vatten från Norrvatten?

Norrvattens dricksvatten är medelhårt på gränsen till mjukt. Hårdheten ligger på mellan 5 och 6 tyska hårdhetsgrader,° dH. När du använder tvättmedel eller diskmedel bör du dosera efter anvisningarna för mjukt vatten. Det ger lägre tvätt- och diskmedelsförbrukning vilket är bättre för miljön.

Här kan du läsa mer om Norrvatten

Om vårt nya vatten
Till Vatten och avlopp
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.