Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kemikalier i hemmet

Vi omges i vardagen av många kemikalier och kemiska produkter. Vissa av dessa kan vara skadliga för hälsa och miljö.

Det är viktigt att de kemikalier som du använder hanteras på rätt sätt, både under förvaring, användning och när du ska göra dig av med dem. Som privatperson finns det mycket du kan göra för att minska oönskade kemikalier i din vardag. 

Köp miljömärkta produkter

Tänk på vilka produkter du köper hem och hur du hanterar dessa. Använd inte mer kemikalier än du behöver. Välj gärna miljömärkta produkter, t.ex. när du köper disk-, tvätt- och rengöringsmedel. De är mindre farliga för både dig och miljön. När du ska måla bör du välja en färg som är miljöanpassad.

Kolla efter varningssymboler

Kemikalier som är farliga för miljön eller din hälsa ska vara märkta med särskilda farosymboler. Undvik att köpa dessa produkter. Om du ändå måste göra det läs noga på förpackningen.

På Kemikalieinspektionens hemsida finns mer information om märkning av olika produkter

Hur ska kemikalierester hanteras

När kemikalier blir avfall får de ofta farliga egenskaper. Detta så kallade "farligt avfall" kan t.ex. vara lim, färgrester eller rengöringsmedel. Som privatperson kan du lämna ditt farliga avfall på miljöstationen på kommunens återviningscentraler.

Här kan du hitta exempel på farligt avfall och vart du kan lämna in detta 

Om du vill ha mer information om vad du kan göra för att undvika farliga kemikalier i hemmet kan du besöka Naturskyddsföreningens hemsida. 

Tio sätt att undvika farliga kemikalier hemma

Senast ändrad: 2020-03-03
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.