Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Cisterner

En cistern är en behållare för bevarande och uppsamlande av vatten, olja, bensin eller andra vätskor.

Det finns olika slags cisterner, till exempel villacistern eller gårdscistern - så kallad farmartank. Cisternen kan ligga inomhus eller utomhus, i mark eller ovan mark.

Det finns flera regler för hur cisterner ska vara utformade, hur de ska installeras, hur de ska skötas, kontrolleras, och vad du måste göra om den ska tas ur bruk. För att installera en cistern kan du bland annat behöva skicka in anmälan, ansöka om bygglov, ansöka om tillstånd för att hantera brandfarlig vara och genomföra en installationskontroll. 

Cisternens utsläpp

Det är du som äger och nyttjar cisternen som har ansvar för lagring och hantering av eventuella läckage och utsläpp från den. Cisterner som innehåller olja, bensin eller andra brandfarliga vätskor kan skada både mark, grundvatten och vattentäkter. Oavsett om du har en mindre villatank för olja eller en större cistern för bensin på din gård måste du känna till reglerna och kunna hantera de brandfarliga vätskorna på rätt sätt. 

Cisternen och ledningar blir med tiden utsatta för skador. Stålcisterner rostar och plastcisterner kan ta skada av tillsatsämnen i olja eller bensin. Det är svårt att själv se i vilken kondition cisternen är i. Mindre läckage kan vara svåra att upptäcka, särskilt om det sker i nedgrävda cisterner och rörledningar.

Installation och anmälan av cistern

Vid nyinstallation av cistern utomhus, ovan eller i mark, måste du anmäla detta minst 6 veckor innan cisternen ska börja användas. Ska du installera en inomhuscistern behöver du inte skicka in någon anmälan, såvida cisternen inte ligger inom vattenskyddsområde. 

Du måste skicka in anmälan för dessa cisterner:

  • Cistern i mark, med tillhörande rörledningar, som rymmer mer än 1 kubikmeter.
  • Cistern ovan mark, med tillhörande rörledningar, som rymmer mer än 1kubikmeter men högst 10 kubikmeter.
  • Anordning som rymmer mer än 250 liter brandfarlig vätska inom vattenskyddsområde oavsett om cisternen finns i eller ovan mark eller inomhus.
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.