Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Sällskapsdjur

Här hittar du information om djurägarens ansvar och när djurhållningen kan bli en fråga för kommunen.

Som djurägare har du vissa förpliktelser gentemot omgivningen. Vi får ofta in klagomål gällande bland annat skällande hundar, lösspringande katter och galande tuppar. Läs mer om vad som gäller för dig som djurägare i din kommuns lokala ordningsföreskrifter och om djurskydd på länsstyrelsens hemsida. 

Hund

Som hundägare berörs du av djurskyddslagen och av de lagar som reglerar hundars inverkan på omgivningen. Det gäller bland annat miljöbalken, lagen om tillsyn över hundar och katter samt jaktlagen.

Du är som hundägare skyldig att hålla din hund så att den inte orsakar olägenhet eller skada för andra människor. Det innebär bland annat att du inte får låta hunden skälla i tid och otid så att grannarna störs. Att skälla är ett naturligt beteende hos hundar, så ett visst mått av hundskall får man som granne trots allt tåla. Störs du av grannens hundhållning, börja med att prata med grannen och påtala att du känner dig störd.

I vissa områden är det tvång på att plocka upp hundbajs. Men för allas trevnad bör man alltid plocka upp efter sin hund. Mer exakta regler och i vilka områden de gäller finns att läsa i Norrtälje kommuns lokala ordningsföreskrifter. 

Här hittar du de lokala ordningsföreskrifterna för Norrtälje kommun 

Polisen är ansvarig myndighet för de lokala ordningsföreskrifterna och du kan därför kontakta dem om du upplever att lagarna inte följs.

Katt

Bygg- och miljönämnden får ibland in klagomål från allmänheten gällande katter som vistas på tomter och gårdar och som använder rabatter och sandlådor som toalett.

Enligt domar har det dock slagits fast att myndigheter inte kan ingripa vid lösspringande tamkatter med hjälp av miljöbalken. Det anses inte som en olägenhet av betydelse. Det betraktas också som accepterat att en familj har upp till några stycken katter och att de vistas både på ägarens och på grannarnas tomt. I vissa extremfall kan katter dock vara en olägenhet som måste åtgärdas, till exempel om det handlar om ett stort antal katter i en och samma bostad.

Husdjur och andra djur som hålls i fångenskap skall förvaras och skötas så att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer. Det är kattägaren som är ansvarig för att  katthållningen inte orsakar olägenhet för grannar eller andra närboende. Hänsyn ska visas till grannar och boende i området. Den som känner sig störd måste ofta själv freda sig mot att katter tar sig in i hus eller upp på altaner. När man upplever sig störd av katter kan man själv försöka minska problemen, se exempel nedan.

Några knep för att skydda din trädgård

  • Spruta vatten på katten när den kommer in i trädgården. Det kräver tålamod, men så småningom förknippar katten trädgården med den obehagliga vattenstrålen.
  • Skräm katten. Klappa i händerna eller gör andra höga ljud.
  • Täck över barnens sandlåda när den inte används.
  • Näta eller täck för skrymslen där katten vill gå in.
  • Lägg hönsnät eller liknande i rabatten och täck med ett tunt lager jord. Nätet syns inte men katten tycker inte om att krafsa när nätet tar i.
  • Lägg dekorationsstenar i rabatten så att den inte går att gräva i.
  • Strö ut kaffesump, vissnade tagetesblommor eller strö/spraya med ”fy skäms”-medel eller liknande som kan köpas i zooaffärer.
  • Undvik att plantera växter som lockar till sig katter, så som kattmynta och läkevänderot.
  • Observera att det inte är tillåtet att lägga ut gift eller skada katten. Det är aldrig kattens fel om dess naturliga beteende innebär problem för grannarna.

Om du misstänker att djur far illa

Om du misstänker att djur mår dåligt eller lever under dåliga förhållanden ska du vända dig till Länsstyrelsen i Stockholm och avdelningen för djurskydd.

Här kan du anmäla bristande djurhållning hos Länsstyrelsen i Stockholm

Senast ändrad: 2020-04-15
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.