Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Naturvård

Det finns över 100 naturreservat i Norrtälje kommun och 8 av dem förvaltas av kommunen. I kommunen hittar du bland annat Sveriges äldsta nationalpark Ängsö.

Kor i en hage.

Norrtälje kommun är stor till ytan och det finns många olika typer av naturvärden och skyddad natur.

Här kan du läsa mer om skyddad natur i Norrtälje kommun.

Det finns över 100 naturreservat i Norrtälje kommun och 8 av dem förvaltas av kommunen.

 Här kan du läsa om naturreservaten som förvaltas av Norrtälje kommun.

På länsstyrelsens webbplats hittar du information om alla naturreservaten i Norrtälje kommun. Du kan bland annat läsa om naturen i reservaten och om skötseln.

Läs mer på länsstyrelsens webbplats.

Ängsö nationalpark 

I Norrtälje kommun hittar du Ängsö nationalpark som inrättades år 1909 och är Sveriges äldsta nationalpark. Ängsö är en ö med ett välbevarat odlingslandskap från 1800-talet och ligger i innerskärgården öster om Bergshamra. På ön finns slåtterängar, naturbetesmarker och gammal gårdsmiljö.

Parken har betydelse som både kulturarv och minne från äldre tiders brukningsformer men är även känt för sin idylliska skärgårdsmiljö med fantastisk blomsterprakt under våren. Här finns även en utställning om nationalparken i rastboden vid bryggan och en naturstig. 

Du kan besöka Ängsö året runt men ön kan bara nås med båt. Under våren och sommaren går det båtturer från Stockholm nästan dagligen och du kan även besöka ön med egen båt och lägga till vid gästbryggan eller med taxibåt. Naturbevararen på ön erbjuder guidade turer dagligen.

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Stockholms län har samlat mer information om Ängsö. Du kan bland annat hitta information om hur du kan ta dig till Ängsö, guidade turer, skötsel av nationalparken och läsa om Ängsö historia.

Här kan du läsa mer om Ängsö nationalpark och om de andra nationalparkerna i Sverige.

På Länsstyrelsen webbplats kan du läsa mer om Ängsö och skötseln av nationalparken.

Senast ändrad: 2022-05-23
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.