Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Anmälan enligt plan- och bygglagen

Vissa åtgärder kräver inte ett lov men kan vara anmälningspliktig enligt plan- och bygglagen.

Om du planerar att utföra en åtgärd som inte kräver bygglov, kan du istället behöva göra en anmälan. På Boverkets webbplats finns information om vilka åtgärder som är anmälningspliktiga. 

Vill du veta mer om de så kallade Attefallsåtgärderna så finns vår information om det på en särskild sida. Mindre bostadshus utan bygglov (Attefallshus)  

Invänta alltid ett startbesked

Även om åtgärderna är bygglovfria måste du innan byggstart gör en anmälan enligt plan- och bygglagen och vänta på ett startbesked från bygg- och miljökontoret. Om du påbörjar ditt projekt utan ett skriftligt startbesked ska bygg- och miljökontoret, enligt plan- och bygglagen, ta ut en byggsanktionsavgift som du måste betala. 

Följ våra guider och gör din anmälan

För några anmälningspliktiga åtgärder kan du följa en guide, se längst ner på sidan, som beskriver hur du gör din anmälan och vilka bilagor du ska bifoga. Guiden avslutas med att du kan göra din anmälan, antingen via vår e-tjänst eller via pappersblankett. 

För åtgärder som det inte finns några guider till

För anmälningspliktiga åtgärder som det inte finns någon guide till nedan kan du göra din anmälan direkt här från sida, antingen via vår e-tjänst eller via pappersblankett.  

Via e-tjänsten
Du hittar e-tjänsten och information om hur du uträttar ditt ärende i boxarna längre ned på sidan. Vilka bilagor du ska bifoga i e-tjänsten beror på vilken åtgärd du ska anmäla. Läs om bilagorna på länken. Följande bilagor ska bifogas med anmälan enligt plan- och bygglagen.

Via blankett
Fyll i, underteckna och skicka in din anmälan tillsammans med bilagorna. Vilka bilagor du ska bifoga framgår på blanketten. Blankett för anmälan enligt plan- och bygglagen.

Din anmälan och handläggningsavgift

Om din fastighet ligger inom strandskyddat område behöver du även ansöka om strandskyddsdispens. Du kan då göra din ansökan om strandskyddsdispens direkt i e-tjänsten eller på blanketten.

För handläggning av ditt ärende tar vi ut en avgift. Vi tar även ut en avgift för det arbete vi har lagt ner om ditt ärende avslås, avvisas eller om du själv återkallar det. 

För mer information

Hör av dig till Kontaktcenter om du är osäker på om din åtgärd kräver en anmälan eller en bygglovsansökan eller om du har andra frågor.  

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.