Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Hur ska du tänka vid val av installation för bredband?

Invånare i vår kommun möts av olika erbjudanden och olika information om olika sorters bredband. Att välja kan vara svårt och vi vill ge stöd i att hitta ett prisvärt och framtidssäkert alternativ. Sammanfattningsvis är vår rekommendation: välj fiber om du erbjuds detta.

Man och barn vid dator.

Utvecklingen av bredband

Utbyggnaden av bredband i Norrtälje kommun har pågått under de senaste åren. Trots stor aktivitet är det fortfarande många i kommunen som saknar en uppkoppling som möter framtidens krav. Vi i kommunorganisationen jobbar ständigt med samordning och främjande åtgärder för att nå ut till fler.

Även om vi under 2019 hade högst procentuella utbyggnadstakt i stockholmsregionen finns mycket kvar att göra. Målet är att alla ska ha tillgång till en fungerande uppkoppling.

Sverige helt uppkopplat 2025

På nationell nivå finns målsättningen att senast i slutet av år 2025 ska 98 procent av de som vistas i kommunen ha tillgång till bredband om minst 1 Gbit/s (1 000 Mbit/s) i hemmet och på arbetet. Det kan idag tyckas överdrivet med den höga hastigheten på 1 Gbit/s men utvecklingen i vår omvärld går allt snabbare, kapacitetskraven ökar.

En standarduppkoppling år 2025 ska alltså vara nästan 18 000 gånger snabbare än den var på 90-talet och allt tyder på att den här utvecklingen kommer att accelerera in i framtiden.

äs mer om Sverige helt uppkopplat 2025 - en bredbandsstrategi

Vad finns det att välja på?

De olika sorters bredband som finns tillgängliga i olika delar av kommunen kan skifta något. I många fall finns olika produkter att välja mellan. Här följer en kort genomgång och vår rekommendation om du står inför att göra ett val.

Fiber

Större delen av kommunikationen i världen går via fiber. Det är det effektivaste sättet vi känner idag att transportera information. Kapaciteten i fibernätet är enorm och hastigheten är svårslagen. Fiber är det mest framtidssäkra alternativet som finns på marknaden idag.

Om du blir erbjuden fiber till din fastighet är det, trots installationskostnaden på runt 20 000 kr efter RUT- och ROT-avdrag, det alternativ som vi rekommenderar över alla andra. Att tacka nej till fiber nu med förhoppningen om att ansluta sig senare är ett riskabelt alternativ. Om ditt område inte byggs ut nu på grund av för få intresserade är det inte säkert att erbjudandet kommer att kvarstå i framtiden.

Radiolänk

Radiolänk är en riktad signal från en närliggande mast till en mottagare i anslutning till din fastighet. Masten är i sin tur ansluten till fibernätet, det är endast den sista sträckan som är trådlös. Radiolänk är ett bra alternativ när tillgång till fiber saknas i anslutning till fastigheten.

Samtidigt är radiolänk ett mindre framtidssäkert alternativ då de hastigheter som kan erbjudas trådlöst är begränsade. Att nå upp till grundnivån för år 2025, 1 Gbit/s, kommer inte att vara möjligt utanför tätorterna.

FWA/5G-ready

Under sensommaren har FWA (Fixed Wireless Access) börjat erbjudas i delar av kommunen. Detta är en trådlös bredbandsanslutning som liknar radiolänk. Hastigheterna som erbjuds ligger mellan 10-100 Mbit/s beroende bland annat på hur nära masten fastigheten ligger. Och hur mycket skog och terräng som skymmer sikten mellan mast och mottagare.

Begränsningarna är de samma som för radiolänk och vi rekommenderar detta endast om fiber inte finns att tillgå.

Mobilt bredband via 4G-nätet

Om du har bra mobilmottagning i hemmet kan mobilt bredband via 4G-nätet vara en acceptabel lösning de kommande åren. Hastigheten är dock hårt begränsad och under sommarhalvåret är våra mobilmaster hårt belastade vilket ytterligare försämrar uppkopplingen. Detta är ett sista alternativ om ingen av ovanstående lösningar finns att tillgå.

Mobilt bredband via 5G

5G är en ny generation av standard för mobilnätverk som i vissa fall kan möjliggöra riktigt höga surfhastigheter. Detta kommer sannolikt inte att vara fallet utanför de största tätorterna i kommunen även i framtiden. Det som i slutändan avgör hur snabb en uppkoppling är något som kallas ”bandbredd”, det vill säga hur många frekvenser som används för att skicka information.

5G kommer i tre grovt definierade varianter av frekvensband: Låg, Mellan och Hög. Det höga frekvensbandet är det som kan ge en riktigt snabb uppkoppling men höga frekvenser gör att räckvidden blir väldigt kort, i storleksordningen hundratals meter.

5G i frekvensband Hög kommer därför inte att vara realistiskt som alternativ på landsbygden då det skulle kräva en enorm mängd sändare för att täcka vår kommun.

Det 5G som troligt kommer att nå landsbygden i Norrtälje kommun är frekvensband Låg. Denna 5G-variant kommer att ge hastigheter och täckning motsvarande det nuvarande 4G-nätet Som privatpersoner kommer vi troligtvis inte att märka någon skillnad mellan 4G och 5G. Om du inte kan få ett bra bredband via 4G-nätet kommer du inte att kunna få det via 5G utanför tätorterna.

Vad ska man välja?

Trådlöst bredband kommer fortsatt vara ett bra alternativ i centrala Stockholm och på lite sikt kanske också i Norrtälje stad men inte för landsbygden. 30 Mbit/s trådlös anslutning är kanske tillräckligt idag men om bara några år är risken stor att vardagssysslor som bankärenden, att se på TV och att läsa tidningen via datorn kommer att bli problematiska.

Prognosen är att år 2025 är standarden 1 Gbit/s (10-30 gånger snabbare än tillgängliga trådlösa alternativ i kommunen) vilket endast är realistiskt via fibernätet.

Om du erbjuds fiber rekommenderar vi dig att tacka ja. Det är det mest stabila, framtidssäkra och sannolikt mest ekonomiska alternativet du har.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.