Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Valborgsmässoeldar

Du som ska arrangera en valborgsmässoeld har själv ansvaret för säkerheten kring elden och att förebygga, hindra och begränsa så att elden inte sprider sig. Valborgsmässoeldar är tillåtna både inom och utanför detaljplanerat område under förutsättning att det inte är eldningsförbud på grund av brandrisk.

Majbrasa.

Dagsaktuell brandriskprognos får du genom att ringa 0176 28 42 00.

Att arrangera valborgsmässofirande på allmän plats 

Om du ska arrangera valborgsmässofirande på allmän plats ska du i god tid innan arrangemanget ansöka om tillstånd för offentlig tillställning hos polisen. Du behöver också markägarens tillstånd, helst skriftligt. För mindre brasor inom egen förening eller tomt behöver du inget tillstånd. Du behöver inte meddela Räddningstjänsten att du ska elda. 

Regler för valborgsmässoeld 

  • Platsen för eldningen ska inte utgöra någon risk för att brand kan spridas till närliggande byggnader eller vegetation. Ett lämpligt avstånd är minst 50 meter från vegetation eller byggnader. 
  • Högen med ris får vara maximalt 8 meter i diameter och 4 meter hög. 
  • Ett område på fem meter omkring brasan ska röjas från torrt gammalt fjolårsgräs eller liknande, samt vattnas så marken blir ordentligt fuktig vid behov. 
  • Brasan ska placeras så att vindriktningen inte gör att röken eller aska besvärar de som bor i närområdet. 
  • Det ska finnas något att släcka elden med på platsen. Det kan vara en ansluten vattenfylld brandslang som når brasan och närmaste omgivningen, handbrandsläckare, fyllda vattentunnor, hinkar, med mera. Använd kratta för att kratta isär den sista glöden så blir det lättare att släcka elden. 
  • Se till att allmänheten hindras från att komma för nära elden. 
  • Det ska finnas möjlighet att larma räddningstjänsten snabbt och enkelt direkt från platsen. 
  • Lämna aldrig elden utan tillsyn. 
  • Det är förbjudet att elda sådant som kan orsaka besvärande lukt eller giftig rök - exempelvis plast, gummi, hushållssopor, tryckimpregnerat eller målat virke, spånskivor eller liknande material. Brasan får enbart bestå av trädgårdsavfall, exempelvis grenar, ris och andra obehandlade träprodukter. Avfall som inte får eldas kan lämnas på våra återvinningscentraler.  
  • Du som anordnar en valborgsmässoeld är ansvarig för hela brasan. Du eller den person som du utsett ska vara kvar på plats tills elden brunnit ut eller släckts helt och hållet.

Tips: Om möjligt, lasta om eller flytta din rishög innan du tänder brasan, för att undvika att djur såsom igelkottar far illa.

Ladda ner reglerna för valborgsmässoeldar som pdf.

Här kan du läsa reglerna för eldning övrig tid under året. 

Det är förbjudet att elda sådant som kan orsaka besvärande lukt eller giftig rök - exempelvis plast, gummi, hushållssopor, tryckimpregnerat eller målat virke, spånskivor eller liknande material.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.