Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Brandfarliga varor i hemmet

Varje år skadas både personer och egendom på grund av bränder som startat genom olämplig hantering av brandfarliga vätskor.

Förvaring av brandfarliga varor hemma

Hemma får man förvara högst 100 liter brandfarliga vätskor. Drivmedel i fordon och reservdunk räknas inte in i detta. Dessutom får man förvara högst 10 000 liter brandfarlig vätska klass 3 (eldningsolja och diesel) för uppvärmning och elproduktion, dock inte i själva bostaden. Om man har behov av att ha mer än detta hemma måste man söka tillstånd hos kommunen.

Här kan du läsa mer om vika mängder, tillstånd och förvaringsutrymmen som det finns regler kring.

Förvaring av brandfarliga varor i garaget

I garage får du förvara sådant som direkt tillhör bilen, exempelvis en uppsättning däck eller en reservdunk bensin. En fastighetsägare kan självklart ha strängare regler om vad som får förvaras eller inte. I garage i källare och bottenplan på flerbostadshus får ingen brandfarlig vara förvaras förutom bilens reservdunk. Du får inte förvara brandfarliga varor i vinds- eller källarförråd.

Du får förvara motorcyklar eller mopeder i cykelförrådet under förutsättning att:

  • Det är brandtekniskt avskilt från byggnaden i övrigt.
  • Cykelförrådet har en egen ingång från det fria.
  • Utrymmet är ventilerat direkt till det fria.
  • Finns det golvbrunn i utrymmet bör den tätas så att olja och bensin inte samlas i vattenlåset och avger brand- och hälsofarliga ångor. Ska du använda utrymmet som verkstad och mecka med mopeden eller motorcykeln gäller andra krav.
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.