Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Brandsäkerhet i hemmet

Det är viktigt att du vet hur du ska agera vid en eventuell brand, och att ditt hem är säkrat med brandvarnare och släckutrustning.

Trasig nallebjörn

Varje år dör cirka 120 personer i Sverige i bränder, de flesta i samband med bränder i bostäder. Därför är det viktigt att ditt hem är säkrat med brandvarnare och släckutrustning. Viktigt är även att du och resten av boende i huset vet hur ni ska agera vid en eventuell brand, att det finns klara utrymningsvägar och att släckutrustning är lättillgänglig.

Brandvarnare

En fungerande brandvarnare är hemmets viktigaste brandskydd. Brandvarnarna ska vara placerade i taket och sitta så att alla i hemmet vaknar av larmet om det skulle börja brinna. Kontrollera med jämna mellanrum att brandvarnarna fungerar genom att trycka på funktionsknappen. Byt gärna batteriet i brandvarnarna en gång om året, förslagsvis vid första advent.

Släcka själv

De allra flesta bränder är små i början och kan släckas med en handbrandsläckare. Om det börjar brinna går en fungerande brandvarnare igång inom en minut. När brandvarnaren ljuder har du som regel minst två till tre minuter på dig att släcka branden innan det blir så mycket brandrök att du måste lämna rummet. Tiden beror på brandens storlek och fäste.

Om du inte kan släcka branden måste alla i hemmet ta sig ut. Kom ihåg att stänga dörren till rummet där det brinner, eftersom röken är farligast. 

Brand i lägenhet

Om du bor i lägenhet och din granne inte stänger sin ytterdörr vid brand så kommer trapphuset snabbt att bli rökfyllt. Stanna då kvar i din lägenhet och ring 112. Gå till ett fönster eller ut på balkongen så att räddningstjänsten ser dig och kan hjälpa dig ut. Det är även bra att komma ihåg att varje lägenhet är byggd som en så kallad brandcell. Det innebär att om det brinner hos din granne ska det ta minst 60 minuter innan branden når din lägenhet. Det är därför du kan stanna kvar i din lägenhet även om trapphuset är rökfyllt.

Du kan få hjälp att brandsäkra ditt hem genom att ta del av Brandskyddsföreningens utbildning i brandsäkerhet. Om du vill ha mer information om till exempel brandvarnare, brandsläckare eller utrymning kan du läsa mer hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.