Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Dela matavfallskärl/restavfallskärl med granne i område med matavfallsinsamling

I område med matavfallsinsamling kan du under vissa förutsättningar dela kommunens matavfallskärl och/eller restavfallskärl (sopkärl) med fler fastigheter.

Förutsättningar för att vi ska medge delat kärl

  • Ni ska vara närbelägna gränsgrannar, eller
  • vara närbelägna grannar där endast en väg skiljer fastigheterna åt, eller
  • ha ett befintligt, eller anordna, gemensamt hämtställe för kärl som är godkänt av renhållningsavdelningen 

En anmälan behöver lämnas in 

För att dela kärl med grannfastighet behöver ni lämna in en anmälan. 
Blankett för anmälan om att dela matavfallskärl/restavfallskärl

Att dela matavfallskärl

Om du sorterar ut allt matavfall i kommunens matavfallskärl (140 liter) kan du, under förutsättningarna ovan, dela det med en eller två andra fastigheter som också sorterar ut matavfallet. Matavfallskärlet ska då vara placerat intill det restavfallskärl (sopkärl) som tillhör den av er som har flest antal tömningar per år. Har ni lika många tömningar (lika abonnemang) kan ni välja intill vems restavfallskärl det ska vara placerat. Avgiften för ditt abonnemang blir inte lägre för att du delar matavfallskärl.

Att dela restavfallskärl

Om du sorterar ut allt matavfall kan du, under förutsättningarna ovan, även dela restavfallskärl (sopkärl) med en eller två andra fastigheter som också sorterar ut matavfallet. Det spelar ingen roll om matavfallet sorteras ut i matavfallskärl eller egen kompost som det finns medgivande till/beslut från Norrtälje kommun. 

Om du inte sorterar ut allt matavfall kan du dela restavfallskärl med en (1) granne som inte heller sorterar ut matavfallet. Då ni inte matavfallssorterar, som är ett mindre bra miljöval, betalar ni den högre rörliga avgiften för ert sopabonnemang.

Abonnemang vid delat restavfallskärl

För att dela på ett restavfallskärl behöver ni ha lika abonnemang (lika antal tömningar/år). Om ni inte har det kan ni i anmälan ange vilket gemensamt abonnemang ni önskar. Respektive fastighetsägare betalar hel grundavgift, den rörliga avgiften fördelas enligt ert önskemål i anmälan. Om permanentboende delar restavfallskärl med fritidsboende måste fastigheterna ha ett abonnemang med tömning året om.

Placering av kärl

Då ni har lika abonnemang kan ni välja vems restavfallskärl som ska användas/tömmas. Delar ni även matavfallskärl ska det vara placerat intill det restavfallskärl som ska användas/tömmas. 

Avgift för abonnemang

Här finns våra abonnemang i område med matavfallsinsamling 

Återvinna och källsortera

Vid delat restavfallskärl är det extra viktigt att återvinna och källsortera ordentligt för att det brännbara hushållsavfallet ska rymmas i kärlet (locket ska gå att stänga ordentligt). På våra sidor om återvinning beskriver vi vad du kan återvinna och återbruka samt vart du kan lämna produkterna.

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.