Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Tips för din matavfallssortering

Låt blött avfall rinna av i vasken och låt kaffefilter torka till en stund innan du lägger det i matavfallspåsen. Dessa och andra praktiska tips för att lyckas med din matavfallssortering hittar du på den här sidan.

Morot skalas i matavfallspåse.

Här hittar du flera bra sorteringstips för att undvika att påsen går sönder eller att matavfallet ger dålig lukt. Längre ner på sidan finns tips som är särskilt bra att tänka på under vinter och sommar. 

 • Använd endast matavfallspåsar av papper. Andra typer av påsar kan ge driftstörningar i biogasanläggningen där matavfallet blir till biogas och biogödsel. Plastpåsar får alltså inte finnas i matavfallskärlet.

 • Placera alltid påsen i den ventilerande påshållaren. Lägg inte något skyddande material i botten på påshållaren, då ventileras inte påsens botten som då kan gå sönder.

 • Placera inte påsen i en hink, plastpåse eller på ett plant underlag, då ventileras inte påsen och kan gå sönder. 

 • En lathund på vad som ska och inte ska läggas i påsen kan vara praktiskt att sätta upp på insidan av en skåpdörr i köket. Lathunden gör det enkelt för alla i hushållet eller på arbetsplatsen att sortera rätt. Lathunden finns på svenska, engelska och finska.
  Lathund för din matavfallssortering

 • Påsen är gjord av ett tåligt papper som släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar. Påsen kan bli blöt och missfärgad men den läcker inte eller går sönder så länge den är placerad i påshållaren och inte alltför blött avfall får ligga i påsen för länge. Pröva dig fram!

 • Låt blött avfall som exempelvis potatisskal rinna av i vasken en stund eller skala direkt i ett durkslag, så rinner vattnet av under tiden. Tips! Skölj det du skalat efter att du skalat klart och lagt skalen i påsen. På så sätt undviker du att skala under rinnande vatten, skalen blir inte blöta och påsen blir mindre fuktigt.

 • Använd en slaskskrapa för att ta upp matrester eller rens från vasken, då rinner överskottsvätska av och påsen blir mindre fuktig.

 • Lägg använt hushållspapper eller använda servetter (inte våtservetter) i påsen för att suga upp vätska. Andra absorberande material får inte läggas i påsen.

 • Låt kaffesump/kaffefilter torka till en stund innan du lägger det i påsen.

 • Låt vätskan i matiga soppor (med bitar i) rinna av i vasken innan du lägger bitarna i påsen.

 • Mat som luktar mycket, som till exempel fisk och räkskal, kan du skölja snabbt i kallt vatten. Låt det därefter rinna av väl och linda in i använt hushållspapper/servetter innan du lägger det i påsen. Du kan även gå ut med påsen på en gång. Påsen kan även läggas i frysen i avvaktan på att kärlet ska tömmas.

 • Är påsen väldigt blöt och du är orolig att den ska gå sönder, låt påsen stå kvar i påshållaren när du bär den till kärlet. Ett annat tips är att stänga påsen ordentligt och bära den upp och nervänd till kärlet. Du kan även använda en extra matavfallspåse runt om innan du går ut med den. 

 • Stäng påsen ordentligt och ställ ner den i matavfallskärlet försiktigt så minskar risken för att påsen läcker eller går sönder och ger dåligt lukt i kärlet.

 • För att undvika dålig lukt bör du byta påse minst var tredje dag även om den inte är full. Du avgör naturligtvis själv hur ofta påsen behöver bytas utifrån mängden avfall och vilken typ av matavfall som finns i påsen. Pröva dig fram!

Särskilda tips för vintersäsongen 

På vintern är det vanligt att påsarna fryser fast i kärlet och gör att kärlet inte kan tömmas ordentligt. Undvik fastfrysning genom att: 

 • Se till att överflödig vätska rinner av ordentligt innan matavfallet läggs i påsen.

 • Lägga använt hushållspapper/servetter i påsen, det suger upp fukten i påsen.

 • Avfall som frusit fast eller av annan anledning sitter fast i kärlet ansvarar fastighetsägaren för att lossa inför tömning av kärlet. Det görs enkelt genom att lossa påsarna från väggen i kärlet med till exempel en spade eller ett kvastskaft. Var försiktig så du inte skadar gallret i botten på kärlet.

Om du har eget matavfallskärl

Ställ påsen i till exempel en hink med lock utomhus och låt påsen ”frysa till” innan du flyttar över den i kärlet. Ett annat tips är att klämma fast påsen mellan locket och kärlet, med påsen på insidan av kärlet, och låta påsen ”frysa till”. Nästa gång du öppnar locket faller den frusna påsen ner i kärlet.  

Särskilda tips för sommarsäsongen 

På sommaren riskerar matavfallet att orsaka lukt och ohyra, men det finns sätt att komma undan eller minska problemet:

 • Byt påse oftare, varma dagar kan du behöva byta varje dag. Pröva dig fram!

 • Stäng påsen ordentligt. Så länge flugorna inte kommer åt matresterna så kan de inte lägga ägg.

 • Spraya/droppa lite ättika i påsen, det håller flugor och lukt borta.

 • Diska påshållaren regelbundet, den går att maskindiska.

 • Bananflugor får du bukt på genom att ställa ett glas med en blandning av äppelcidervinäger, matolja och några droppar diskmedel i köket.

Om du har eget matavfallskärl 

Ett rent kärl är det absolut bästa sättet att undvika lukt och flugor. Rengör därför kärlet regelbundet för att få bort dålig lukt, gallret i botten går att vika upp. Skölj/spola med vatten (använd gärna regnvatten) och skura med borste. Inga rengöringsmedel behövs. Häll några droppar ättika i kärlet efteråt, det tar bort dålig lukt och håller flugorna borta. Du kan även ställa kärlet på en skuggig plats i avvaktan på tömning, men kom i håg att rulla fram det till tömningsdagen. 

Om du har funderingar

Har du frågor kring din matavfallssortering är du alltid välkommen att höra dig till Kontaktcenter, 0176 710 00.

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.