Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Tips för din matsortering

Låt blött avfall rinna av i vasken och låt kaffefilter torka till en stund innan du lägger det i matavfallspåsen. Dessa och andra praktiska tips för att lyckas med din matsortering hittar du här på sidan.

Person som skalar en morot över en matavfallspåse
  • Använd endast den matavfallspåse i papper kommunen tillhandahåller. Inga andra typer av påsar får läggas i matavfallskärlet
     
  • Placera alltid påsen i den ventilerande påshållaren du får av kommunen. Placera inte påsen i en hink, plastpåse eller på ett plant underlag, då blöter påsen igenom och går sönder

  • En lathund på vad som ska och inte ska läggas i påsen kan vara praktiskt att sätta upp på insidan av en skåpdörr i anslutning till din matsortering. Här kan du ladda ner en lathund för din matsortering

  • Vik ner kanten på påsen så står den stadigare i hållaren och får bättre plats under diskbänken

  • Påsen är gjord av ett tåligt papper som släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar. Påsen kommer bli lite blöt och missfärgad men den läcker inte eller går sönder så länge den är placerad i kommunens påshållare och inte alltför blött avfall får ligga i påsen för länge. Pröva dig fram!

  • Låt blött avfall som potatisskal rinna av i vasken en stund eller skala direkt i ett durkslag, så rinner vattnet av under tiden

  • Använd en slaskskrapa för att ta upp matrester eller rens från vasken, då rinner överskottsvätska av och påsen blir mindre fuktig

  • Om avfallet är mycket blött - lägg lite använt hushållspapper eller ofärgade servetter i påsen för att suga upp vätska. Andra absorberande material får inte användas

  • Låt kaffesump/kaffefilter torka till en stund innan du lägger det i påsen

  • Låt vätskan i matiga soppor (med bitar i) rinna av i vasken innan du lägger bitarna i påsen

  • Mat som luktar mycket, som till exempel fisk och räkskal, kan du skölja i kallt vatten, låta det rinna av väl och linda in hushållspapper/ofärgade servetter innan du lägger det i påsen, eller gå ut med påsen på en gång. Påsen kan även läggas i frysen i avvaktan på att kärlet ska tömmas

  • Är påsen väldigt blöt och du är orolig att den ska gå sönder, kan du låta påsen stå kvar i påshållaren när du bär ut den till kärlet. Ett annat tips är att stänga påsen genom att vika ihop kanten upptill ordentligt och bära påse upp och nervänd till kärlet. Du kan även använda en extra matavfallspåse runt om innan du går ut med den. Använd aldrig en plastpåse i eller runt om påsen

  • Stäng påsen ordentligt och ställ ner den i matavfallskärlet försiktigt så minskar risken för att påsen läcker eller går sönder och ger dåligt lukt i kärlet

  • Reflekterar du över att du har mycket matavfall? Köp inte hem eller tillaga mer mat än du tror går åt, gör matlådor och mellanmål av mat som blir över eller frys in överbliven mat

  • Matavfallskärlet väger mindre än restavfallskärlet (sopkärlet) och kan därför lättare blåsa omkull. Här finns tips på en hemmabyggd ställning som förhindrar att avfallskärlen blåser omkull eller rullar iväg 

Särskilda tips för sommarsäsongen 

På sommaren riskerar matavfallet att orsaka lukt och ohyra, men det finns sätt att komma undan eller minska problemet:

  • Byt påse ofta, varma dagar kan du behöva byta varje dag

  • Vik ihop påsen ordentligt. Så länge flugorna inte kommer åt matresterna så kan de inte lägga ägg

  • Spraya/droppa lite ättika i påsen, det håller flugor och lukt borta

  • Diska påshållaren regelbundet, den går att maskindiska

  • Bananflugor får du bukt på genom att ställa ett glas med en blandning av äppelcidervinäger, matolja och några droppar diskmedel i köket

Om du har eget matavfallskärl 
Ett rent kärl är det absolut bästa sättet att undvika lukt och flugor. Rengör därför kärlet regelbundet för att få bort dålig lukt. Skölj/spola med vatten och skura med borste, inga rengöringsmedel behövs. Häll några droppar ättika i kärlet efteråt, det tar bort dålig lukt och håller flugorna borta. Du kan även ställa kärlet på en skuggig plats i avvaktan på tömning, men kom i håg att rulla fram det till tömningsdagen. 

Särskilda tips för vintersäsongen 

På vintern är det vanligt att påsarna fryser fast i kärlet och gör att kärlet inte kan tömmas ordentligt. Undvik fastfrysning genom att: 

  • Se till att överflödig vätska rinner av ordentligt innan matavfallet läggs i påsen

  • Lägga lite hushållspapper/ofärgade servetter i botten på påsen eller tillsammans med matavfallet, det suger upp fukt i påsen

  • Avfall som frusit fast eller av annan anledning sitter fast i kärlet ansvarar fastighetsägaren för att lossa inför tömning av kärlet. Det görs enkelt genom att lossa påsarna från väggen i kärlet med till exempel en spade. Var försiktig så du inte skadar gallret i botten på kärlet.

Om du har eget matavfallskärl
Ställ påsen i till exempel en hink med lock utomhus och låt påsen ”frysa till” innan du flyttar över den i kärlet. Ett annat tips är att klämma fast påsen mellan locket och kanten på kärlet och låt påsen ”frysa till”. Nästa gång du öppnar locket faller den frusna påsen ner i kärlet.  

Om du har funderingar

Har du frågor kring din matsortering är du alltid välkommen att höra dig till Kontaktcenter 

Lycka till med din matsortering! 

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.