Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Tips för din matavfallssortering

Låt blött avfall rinna av i vasken, låt kaffefilter torka till en stund och skaka kärlet vintertid. Tips för att lyckas med din matavfallssortering, hur du kan hantera fallfrukt samt undvika att påsar fryser fast i kärlet vintertid beskrivs här på sidan.

Morot skalas i matavfallspåse.

Här hittar du flera bra tips för att undvika att påsen går sönder eller att matavfallet ger dålig lukt. Längre ner på sidan finns tips som är särskilt bra att tänka på under vinter och sommar för att bland annat förhindra fastfrysning och dålig lukt. 

  • Använd endast avsedda matavfallspåsar av papper. Andra typer av påsar får inte användas eftersom matavfallet blir till biogödsel som ska spridas på åkermark där ny mat odlas. 

  • Placera alltid påsen i den ventilerande påshållaren. Lägg inte något skyddande material i botten på påshållaren, då ventileras inte påsens botten som då kan gå sönder.

  • Placera inte påsen i en hink, box med lock, plastpåse eller på ett plant underlag, då ventileras inte påsen och kan gå sönder. Ju mer du "stänger in" påsen desto mindre ventileras den, bli blöt, luktar och kan gå sönder.

  • Undvik att använda dubbla påsar som standard, det är inte nödvändigt. Påsen är gjord av ett tåligt papper som släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar. Påsen kommer bli lite blöt och missfärgad men den läcker inte eller går sönder så länge den är placerad i påshållaren och inte alltför blött avfall läggs i påsen som får ligga för länge. 

  • En lathund på vad som ska och inte ska läggas i påsen kan vara praktiskt att sätta upp i köket som en hjälp att sortera rätt. Lathunden finns på svenska, engelska och finska.
    Lathund för din matavfallssortering

  • Låt blött avfall som exempelvis potatisskal rinna av i vasken en stund eller skala direkt i ett durkslag, så rinner vattnet av under tiden. Ett bättre tips är att skölja det du skalat efter att du skalat klart och lagt skalen i påsen. På så sätt undviker du att skala under rinnande vatten, skalen blir inte blöta och påsen blir mindre fuktigt.

  • Använd en slaskskrapa för att ta upp matrester eller rens från vasken, då rinner överskottsvätska av och påsen blir mindre fuktig.

  • Lägg använt hushållspapper eller använda servetter (inte våtservetter) i påsen för att suga upp vätska. Andra absorberande material får inte läggas i påsen.

  • Låt kaffesump/kaffefilter torka till en stund innan du lägger det i påsen.

  • Låt vätskan i matiga soppor (med bitar i) rinna av i vasken innan du lägger bitarna i påsen.

  • Mat som luktar mycket, som till exempel fisk och skaldjur, kan sköljas snabbt i kallt vatten. Låt det därefter rinna av väl och linda in i använt hushållspapper/servetter innan du lägger det i påsen. Du kan även gå ut med påsen på en gång eller lägga avfallet i dubbla påsar som läggs in i frysen i avvaktan på att matavfallkärlet ska tömmas.

  • Är påsen väldigt blöt och du är orolig att den ska gå sönder, låt påsen stå kvar i påshållaren när du bär ut den. Ett annat tips är att stänga påsen ordentligt och bära ut den upp och nervänd. Du kan även använda en extra matavfallspåse runt om innan du går ut med den. 

  • Stäng påsen ordentligt och ställ ner den i matavfallskärlet försiktigt så minskar risken för att påsen läcker eller går sönder och ger dåligt lukt i kärlet.

  • För att undvika dålig lukt bör du byta påse minst var tredje dag även om den inte är full. Du avgör naturligtvis själv hur ofta påsen behöver bytas utifrån mängden avfall och typ av matavfall som finns i påsen. Pröva dig fram!

Fallfrukt 

En mindre mängd fallfrukt går bra att lägga i matavfallskärlet. Tänk på att frukten ska vara förpackad i matavfallspåsar. Har du större mängd fallfrukt behöver du sprida ut mängden mellan tömningarna eftersom kärlet inte kommer att tömmas om det blir för tungt. Du kan även lämna fallfrukt på återvinningscentralen, då behöver den inte vara förpackad i matavfallspåsar.

Att lämna fallfrukt på återvinningscentralen

Särskilda vintertips 

När temperaturen växlar från plusgrader till minusgrader finns risk att matavfallspåsar fryser fast i kärlet, vilket kan innebära att kärlet inte töms ordentligt trots att personalen skakar det extra vid tömning. Som fastighetsägare ansvarar du för att lossa fastfruset avfall före tömning. Har du fastfruset avfall kvar i kärlet efter tömning kan du lossa avfallet och beställa en extra tömning mot avgift. Men eftersom kärlet har väl tilltagen volym kan det ligga kvar till din nästa ordinarie tömning. Fruset matavfall kvar i kärlet gör ingen skada eller ger dålig lukt. 

För att lossa matavfallspåsar i kärlet

Lösgör påsarna genom att skaka på kärlet eller slå försiktigt på utsidan av kärlets vägg med till exempel ett kvastskaft. Du kan även stöta ett kvastskaft eller liknande mot påsarna, var försiktig så du inte skadar gallret i botten på kärlet. Lossnar de inte kan du, om möjligheten finns, ställa in kärlet i ett varmare utrymme tills det tinat upp. Kom ihåg att ställa ut kärlet inför tömning.

Tips för att undvika fastfrysning

  • Håll kärlet rent, det minskar risken för fastfrysning.
  • Låt blött matavfall rinna av ordentligt i vasken innan det läggs i påsen.
  • Blanda i använt hushållspapper/pappersservetter i påsen som suger upp fukt.
  • Fyll inte påsen mer än att den går att försluta ordentligt, det förhindrar att avfallet rinner ut i kärlet och sedan fryser fast. Observera påsens nivårand!
  • Låt påsen stå ute en stund (i skydd mot djur) och frysa till. På så sätt förhindras att kondens bildas som sedan fryser.
  • Lämna påsen i kärlet med öppningen uppåt och så att den inte kilar fast mot kanten av kärlet.
  • Skaka kärlet då och då så påsarna ruskas loss, speciellt vid väderomslag och innan tömning.

Särskilda sommartips 

På sommaren riskerar matavfallet att orsaka lukt och ohyra, men det finns sätt att komma undan eller minska problemet:

  • Byt påse oftare, varma dagar kan du behöva byta varje dag. Pröva dig fram!
  • Stäng påsen ordentligt. Så länge flugorna inte kommer åt matresterna så kan de inte lägga ägg.
  • Spraya/droppa lite ättika i påsen, det håller flugor och lukt borta.
  • Diska påshållaren regelbundet, den går att maskindiska.
  • Bananflugor får du bukt på genom att ställa ett glas med en blandning av äppelcidervinäger, matolja och några droppar diskmedel i köket.

Om du har eget matavfallskärl 

Ett rent kärl är det absolut bästa sättet att undvika lukt och flugor. Rengör därför kärlet regelbundet för att få bort dålig lukt, gallret i botten går att vika upp. Skölj/spola med vatten (använd gärna regnvatten) och skura med borste. Inga rengöringsmedel behövs. Häll några droppar ättika i kärlet efteråt, det tar bort dålig lukt och håller flugorna borta. Du kan även ställa kärlet på en skuggig plats i avvaktan på tömning, men kom i håg att rulla fram det till tömningsdagen. 

Om du har funderingar

Har du frågor är du alltid välkommen att höra dig till Kontaktcenter

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.