Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Om matavfallsinsamlingen

Här får du svar på frågor om bland annat varför och när vi inför matavfallsinsamling, vad som händer med matavfallet samt miljönyttan med att matavfallssortera.

Åkermark och en biogasbuss

Varför börjar Norrtälje kommun med matavfallsinsamling?

Regeringens mål är att minst hälften av allt matavfall från hushåll och verksamheter ska sorteras ut och behandlas biologiskt senast 2020. 

Vad händer med matavfallet efter insamlingen?

Matavfallet rötas i en biogasanläggning i Uppsala och blir biogas och biogödsel. Biogasen ersätter bensin och diesel och minskar på så vis växthuseffekten. Biogödsel ersätter konstgödsel och används som växtnäring på åkermarker där ny mat odlas. Mat blir till ny mat!

När börjar matavfallsinsamlingen?

Vi startade insamlingen områdesvis oktober 2018. Vårt mål är att alla under 2020 ska ha fått sitt matavfallskärl för att kunna sortera ut matavfallet. Insamling av matavfall kommer inte att ske från öar utan bro- och bilfärjeförbindelse. 

När börjar insamlingen av matavfall i mitt område?

På sidan Senaste nytt kring matavfallsinsamlingen kommer du vidare till vår karta där du kan se områden matavfallsinsamling har införts i och när införandet beräknas i övriga områden. Där meddelas även förändringar i tidsplanen.
Senaste nytt kring matavfallsinsamlingen

Om du bor i småhus

Bor du i småhus får du information hemskickad innan insamlingen startar i ditt område.

Om du bor i flerbostadshus 

Bor du i flerbostadshus får du information från din hyresvärd eller bostadsrättsförening om när matavfallssorteringen börjar i ditt hus och hur det kommer att gå till.

Måste jag sortera ut matavfallet?

Bor du i småhus kommer det inte vara tvingande att sortera ut matavfallet, men om du inte gör det får du en betydligt högre avgift för avfallshämtningen då det är ett mindre bra miljöval. 

Detta gäller för dig som bor i flerbostadshus

Om jag som bor i småhus vill kompostera matavfallet i stället - hur gör jag då?

Här kan du läsa om att i stället kompostera matavfallet

Om jag som bor i småhus inte vill matsortera - hur gör jag då?

Innan insamling införs i ditt område får du information hemskickad om hur och när du behöver meddelar oss detta. Om du väljer att inte sortera ut matavfallet, varken till matavfallskärl eller egen kompost, kommer du få en betydligt högre rörlig avgift för din avfallshämtning. 

Avgifter för avfallshämtning beroende på om du sorterar ut matavfallet eller inte 

Till fler frågor och svar om matavfallsinsamlingen

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.