Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Om matavfallsinsamlingen

Här beskrivs miljönyttan med att återvinna matavfall och vad som händer med matavfallet efter att vi har samlat in det.

Biogasbuss.

Varför ska jag sortera ut matavfallet i separat påse?

Därför att Norrtälje kommun helt enkelt vill bidra till en bättre miljö! Ett nationellt mål är att hälften av matavfallet ska återvinnas genom biologisk behandling. I kommunens avfallsplan finns även mål om att matavfall skall sorteras ut och att avfallsmängderna ska minska.

Vad händer med matavfallet efter insamlingen?

Matavfallet rötas till biogas som till exempel kan användas som drivmedel i bilar och bussar. På så sätt minskar behovet av fossila bränslen som bensin och diesel, vars utsläpp bidrar till växthuseffekten. Biogödsel, som är en rest från rötningsprocessen, har hög näringshalt och används som gödningsmedel på jordbruksmark där ny mat odlas. Mat blir till ny mat!
Biogödsel kan alltså ersätta konstgödsel.

Vilka behöver matavfallssortera?

Att sortera ut matavfallet är standard och gäller för alla hushåll, även fritidshus, och verksamheter som har fastlandshämtning. Är du fastighetsägare till flerbostadshus eller företagare och ännu inte kommit i gång med utsortering av matavfall - se information på länkarna. 

För dig med flerbostadshus

För dig med verksamhet

Vad händer om jag inte sorterar ut matavfallet?

Du är då inte med och bidrar till en bättre miljö och får därmed betala en högre avgift för din avfallshämtning. Du kan när som helst höra av dig om du önskar ett kostnadsfritt matavfallskärl!

Kan jag som bor i småhus kompostera matavfallet i stället för att lämna det i matavfallskärl?

Ja, du ska då kompostera allt matavfall, året om, som uppkommer i hushållet. Du behöver även ha gjort en anmälan om kompostering, läs mer på länken nedan.

Du betalar samma avgift för avfallshämtningen oavsett om du sorterar ut i matavfallskärl eller i egen kompost. 

Det kan vara bra att känna till att, om du låter oss samla in matavfallet blir det till biogas och biogödsel vilket tillvaratar såväl näringen som energin i avfallet till skillnad från kompostering som endast tar tillvara näringen (förutsatt att kompostjorden används för odling). För att uppnå största miljönytta med matavfall är det alltså bättre att låta oss samla in det än att kompostera det.

Att kompostera matavfall

Mer information kring matavfallssortering
Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.