Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Om matavfallsinsamlingen

Här får du svar på frågor om bland annat varför och när vi inför matavfallsinsamling, vad som händer med matavfallet samt miljönyttan med att matsortera.

Åkermark och en biogasbuss

Varför börjar Norrtälje kommun med matavfallsinsamling?

Regeringens mål är att minst hälften av allt matavfall från hushåll och verksamheter ska sorteras ut och behandlas biologiskt senast 2020. 

Vad händer med matavfallet efter insamlingen?

Matavfallet rötas i en biogasanläggning i Uppsala och blir biogas och biogödsel. Biogasen ersätter bensin och diesel och minskar på så vis växthuseffekten. Biogödsel ersätter konstgödsel och används som växtnäring på åkermarker där ny mat odlas. Mat blir till ny mat!

När börjar matavfallsinsamlingen?

Vi startar insamlingen områdesvis från oktober 2018. Insamling kommer inte ske från öar utan bro- och bilfärjeförbindelse. Vårt mål har varit att alla ska få sina matavfallskärl under 2019. Vi ser nu att det kommer behövas mer tid för ett så stort projekt med tanke på all administration, logistik och samordning. Därför kommer vi även behöva en bit in i 2020 för att bli klara med utställningen av alla matavfallskärl. 

När börjar hämtning av matavfall i mitt område?

I vilken ordning respektive område får matavfallsinsamling beslutas om vartefter och meddelas under Senaste nytt

Småhus
Bor du i småhus får du information från kommunen hemskickad innan insamlingen startar i ditt område.

Flerbostadshus 
Bor du i flerbostadshus får du information från din hyresvärd eller bostadsrättsförening om när matavfallssorteringen börjar i ditt hus och hur det kommer att gå till.

Måste jag sortera ut mitt matavfall i matavfallskärl?

Bor du i småhus kommer det inte vara tvingande att sortera ut matavfallet men du gör ett bra miljöval om du låter oss samla in det i stället för att slänga det tillsammans med ditt brännbara hushållsavfall. Här kan du läsa vad som gäller för dig som bor i flerbostadshus.

Om jag som bor i småhus vill kompostera matavfallet i stället - hur gör jag då?

På sidan om sortering kan du läsa mer om att i stället kompostera matavfallet

Om jag som bor i småhus inte vill matsortera - hur gör jag då?

Innan insamling införs i ditt område får du information hemskickad om hur och när du behöver meddelar oss detta. Om du väljer att inte sortera ut matavfallet, varken till matavfallskärl eller egen kompost, kommer du få en högre rörlig avgift för din avfallshämtning. Avgifter för avfallshämtning beroende på om du sorterar ut matavfallet eller inte. 

Till fler frågor och svar om matavfallsinsamlingen

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.