Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Myter om matsortering

Är jobbigt och innebär massa extra besvär 

Istället för att lägga matrester i vanliga soppåsen lägger du det i matavfallspåsen som du även får en behållare till, besvärligare än så är det inte. Det är inte heller jobbigare än att sortera ut batterier, metall, tidningar, plast etc. som du säkert redan gör idag. I början kan det kännas ovant men efter en tids sorterande känns det lika självklart att inte slänga matrester i soppåsen som att inte slänga exempelvis glas eller metall i den.  

Är svårt att veta vad som är matavfall och inte

I början kan man vara lite osäker på vad som är vad, men en enkel tumregel är att allt som tas hem i syfte att ätas är också matavfall. På sidan hur du matsorterar finns exempel på vad som är matavfall och inte samt en lathund på vad som är matavfall och inte som du kan ladda ner. 

Är svårt för barn att sortera

Inga problem! Barn lär sig snabbt om vuxna förklarar vad som är matavfall och inte och gärna berättar vad matrester kan ”förvandlas” till. Barnen kommer även att matsortera i skolan, förskolan, på fritidshemmet och hemma hos kompisar när matavfallsinsamling är infört i hela kommunen.   

Det luktar illa och matrester möglar

Om matavfallet inte är för blött hinner det inte börja lukta illa eller mögla då påsen bör bytas efter 2-3 dagar. Matavfall som snabbt kan börja lukta illa, till exempel räkskal och fiskrens, kan sköljas i kallt vatten och lindas in i lite hushållspapper innan det läggs i matavfallspåsen. Du kan även lägga påsen i frysen i avvaktan på att kärlet ska tömmas. Här hittar du fler bra tips för din matsortering.

Jobbigt att hålla koll på att alltid ha matavfallspåsar hemma

Vi kommer självklart sträva efter att göra det så enkelt som möjligt för dig att få tag i påsar. Här kan du läsa vad du får tag i påsar.

Bättre att kompostera matavfallet

Vid insamlingen av matavfall så tas både energin (produktion av biogas) och växtnäringen (produktion av biogödsel) tillvara. Vid kompostering tas i bästa fall endast växtnäringen tillvara.  

Matavfallet blandas ändå med det övriga avfallet  

Matavfallet blandas aldrig med det övriga brännbara hushållsavfallet. Sopbilarna är tvåfacksbilar, det vill säga, det har två separata fack för avfall. I det större facket töms kärl med brännbart hushållsavfall och i det mindre facket kärl med matavfall.

Mitt lilla matavfall gör ändå ingen nytta

Även lite matavfall kommer till nytta. En påse med matavfall ger till exempel energi som räcker till att köra 2,5 kilometer med en biogasbil. 

Många hushåll får inget matavfall

I de allra flesta hushåll uppstår mer eller mindre matavfall. Även om man äter upp alla rester blir det en hel del skal och rens kvar. Även oätliga rester (gammal mat), torrvaror med utgånget datum, ostkanter, lökskal, morotsblast, gammalt bröd är exempel på matavfall. Tepåsar, kaffefilter och kaffesump går även bra att lägga bland matavfallet. Här kan du läsa mer om hur du matsorterar.

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.