Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Matavfallspåsar och påshållaren

Här hittar du alla ställen du kan hämta matavfallspåsar på och annan information om påsen.

Påshållare och matavfallspåse

Påshållaren

Placera alltid matavfallspåsen i den ventilerande påshållaren du får av kommunen. Placeras påsen i en hink, plastpåse eller på ett plant underlag, blöter den igenom och kan gå sönder.
Så här monterar du påshållaren på väggfästet

Här kan du hämta fler matavfallspåsar

Du som matavfallssorterar i Norrtälje kommuns matavfallskärl kan hämta fler påsar kostnadsfritt på nedanstående ställen. Kostnaden för påsarna ingår i din abonnemangsavgift.

Tänk på!

  • Påsarna får endast användas till att samla matavfall i
  • Matavfallet får bara ligga i påsar av papper, inte i plastpåsar eller påsar av annat material

Vi uppdaterar sidan fortlöpande med fler ställen att hämta påsar på.

Norrtälje

Rimbo

Hallstavik

Edsbro

  • ICA Ebsbro

Gräddö

  • ICA Gräddö (från och med onsdag den 5 juni)

Använd endast matavfallspåsar av papper

Använd endast de påsar av papper som Norrtälje kommun tillhandahåller, se bild ovan. Sätt inte en plastpåse (eller komposterbar plastpåse/bioplast) varken i eller runt papperspåsen, det förstör ventilationen och påsen går sönder samt att andra typer av påsar kan ge driftstörningar i biogasanläggningen där matavfallet blir till biogas och biogödsel. 

Så här fungerar påsen

Påsen är gjord av ett tåligt papper som släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar. Påsen kommer bli lite blöt och missfärgad men den läcker inte eller går sönder så länge den är placerad i påshållaren och inte alltför blött avfall läggs i påsen. Här hittar du tips för att undvika lukt och att påsen går sönder

Vore det inte bättre med fossilfria plastpåsar?

All tillverkning av påsar har en klimatpåverkan, oavsett om påsen är en plastpåse av fossilfri bioplast eller om det är en papperspåse. Uppsala Vatten har gjort en livscykelanalys där man jämfört olika typer av plastpåsar och papperspåsar för avfallsinsamling. 

Analysen visar att det bästa valet ur klimatsynpunkt är papperspåsen. Dessutom är klimatpåverkan bara en av flera miljöaspekter att ta hänsyn till vid avfallsinsamling. Vid behandlingen på biogasanläggningen måste all plast sorteras bort, eftersom biogödseln ska spridas på produktiv åkermark. Minskad plastanvändning leder därför till minskad spridning av plast.

Kan inte komposterbara biopåsar användas istället?

Inte ens så kallad nedbrytbar bioplast bryts ned under behandlingen på Uppsala Vattens biogasanläggning där biogödseln produceras. Dessutom ger papperspåsen en tydlig signal om att plast inte hör hemma i matavfallet.

Varför har ni inte valt påsar av majsstärkelse?

Det finns flera anledningar till varför vi inte väljer att samla matavfall i majspåsar. Majsstärkelsepåsen är en bioplast som ska vara komposterbar men i en biogasanläggning hinner påsen inte brytas ned varför den måste avskiljas för att inte förorena biogödseln precis som alla andra plastpåsar. Papperspåsen behöver inte avskiljas. Majsstärkelsepåsar fungerar dessutom dåligt i förbehandlingen vid biogasanläggningen. Påsarna blir sega och långa, virar sig kring rörliga delar och orsakar driftproblem.

Majsstärkelsepåsar, som finns på marknaden idag innehåller fortfarande en mängd fossil olja (polyester, framställd ur råolja). Majsstärkelsepåsen är alltså inte en produkt helt framställd ur förnyelsebar råvara, vilket papperspåsen är.

Till fler frågor och svar kring matavfallsinsamlingen

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.