Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Matavfallspåsar och påshållaren

Här hittar du alla ställen du kan hämta matavfallspåsar på, information om påsen och varför du endast ska använda papperspåse till matavfallet.

Matavfallspåse.

Påshållaren

Placera alltid matavfallspåsen i den ventilerande påshållaren (brun eller grön) du får av kommunen annars är risken stor att påsen blöter igenom och går sönder. 

När du behöver fler matavfallspåsar

Du som matavfallssorterar i kommunens matavfallskärl kan hämta påsar kostnadsfritt på nedanstående ställen. Kostnaden för påsarna ingår i din abonnemangsavgift.
Läs mer om vikten av rätt påse längre ner på sidan.

 • Påsarna får endast användas till att samla matavfall i.
 • Använd endast matavfallspåsar av papper. Sätt inte en plastpåse eller komposterbar plastpåse/bioplast varken i, under eller runt papperspåsen.  

Vi uppdaterar sidan fortlöpande med fler ställen att hämta påsar på

Norrtälje

Rimbo

Hallstavik, Häverö

Bergshamra

 • ICA Bergshamra

Blidö, Yxlan, Furusund

 • Köpmanholm Kiosk, Yxlan
 • ICA Blidö 
 • Skärgårdsmacken Furusund

Edsbro

 • ICA Edsbro

Gräddö

 • ICA Gräddö

Väddö, Grisslehamn, Singö

 • ICA Väddö
 • ICA Nära Grisslehamn (från och med onsdag 15 juli)
 • Tempo Singö

Vätö

 • Tempo 

Så här fungerar påsen

Påsen är gjord av ett tåligt papper som släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar. Påsen kommer bli lite blöt och missfärgad men den läcker inte eller går sönder så länge den är placerad i påshållaren och inte alltför blött avfall läggs i påsen som får ligga för länge. 

Tips för att undvika lukt och att påsen går sönder

Vore det inte bättre med fossilfria plastpåsar?

All tillverkning av påsar har en klimatpåverkan, oavsett om påsen är en plastpåse av fossilfri bioplast eller om det är en papperspåse. Uppsala Vatten har gjort en livscykelanalys där man jämfört olika typer av plastpåsar och papperspåsar för avfallsinsamling. 

Analysen visar att det bästa valet ur klimatsynpunkt är papperspåsen. Dessutom är klimatpåverkan bara en av flera miljöaspekter att ta hänsyn till vid avfallsinsamling. Vid behandlingen på biogasanläggningen måste all plast sorteras bort, eftersom biogödseln ska spridas på produktiv åkermark. Minskad plastanvändning leder därför till minskad spridning av plast.

Kan inte komposterbara biopåsar användas istället?

Inte ens så kallad nedbrytbar bioplast bryts ned under behandlingen på Uppsala Vattens biogasanläggning där biogödseln produceras. Dessutom ger papperspåsen en tydlig signal om att plast inte hör hemma i matavfallet.

Varför har ni inte valt påsar av majsstärkelse?

Det finns flera anledningar till varför vi inte väljer att samla matavfall i majspåsar. Majsstärkelsepåsen är en bioplast som ska vara komposterbar men i en biogasanläggning hinner påsen inte brytas ned varför den måste avskiljas för att inte förorena biogödseln precis som alla andra plastpåsar. Papperspåsen behöver inte avskiljas. Majsstärkelsepåsar fungerar dessutom dåligt i förbehandlingen vid biogasanläggningen. Påsarna blir sega och långa, virar sig kring rörliga delar och orsakar driftproblem.

Majsstärkelsepåsar, som finns på marknaden idag innehåller fortfarande en mängd fossil olja (polyester, framställd ur råolja). Majsstärkelsepåsen är alltså inte en produkt helt framställd ur förnyelsebar råvara, vilket papperspåsen är.

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.