Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Matavfallspåsar och påshållare

Här hittar du samtliga ställen du kan hämta matavfallspåsar på, information om påsen och varför du endast ska använda den bruna papperspåsen till matavfallet.

Matavfallspåse och hållare

Påshållaren

Placera alltid matavfallspåsen i påshållaren du får av kommunen annars är risken stor att påsen blöter igenom och går sönder. Undvik andra typer av påshållare som kanske inte alls är lika ventilerande som vår. Hållaren går bra att maskindiska och flyttar du ska den lämnas kvar i bostaden/verksamheten. 

När du behöver fler matavfallspåsar

Kostnaden för påsarna ingår i din renhållningsavgift och kan hämtas på nedanstående ställen. Längre ner finns information om påsen och varför du endast ska använda papperspåsen till matavfallet.

 • Påsarna får endast användas till att samla matavfall i.
 • Undvik att använda dubbla påsar som standard, följ i stället våra sorteringstips.

Norrtälje

Rimbo

Hallstavik, Häverö

Bergshamra

 • ICA Bergshamra

Blidö, Yxlan, Furusund

 • Köpmanholm Kiosk, Yxlan
 • ICA Blidö 
 • Skärgårdsmacken Furusund

Edsbro

 • ICA Edsbro

Gräddö

 • ICA Gräddö

Väddö, Grisslehamn, Singö

 • ICA Väddö
 • ICA Nära Grisslehamn
 • Tempo Singö

Vätö

 • Tempo 

Så här fungerar papperspåsen

Påsen är gjord av ett tåligt papper som släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar. Påsen kommer bli lite blöt och missfärgad men den läcker inte eller går sönder så länge den är placerad i påshållaren och inte alltför blött avfall läggs i påsen som får ligga för länge. Du behöver alltså inte ha dubbla påsar bara för att den ofta blir lite blöt och missfärgad.

Vore det inte bättre med fossilfria plastpåsar?

All tillverkning av påsar har en klimatpåverkan, oavsett om påsen är en plastpåse av fossilfri bioplast eller om det är en papperspåse. Uppsala Vatten har gjort en livscykelanalys där man jämfört olika typer av plastpåsar och papperspåsar för avfallsinsamling. 

Analysen visar att det bästa valet ur klimatsynpunkt är papperspåsen. Dessutom är klimatpåverkan bara en av flera miljöaspekter att ta hänsyn till vid avfallsinsamling. Vid behandlingen på biogasanläggningen måste all plast sorteras bort, eftersom biogödseln ska spridas på produktiv åkermark. Minskad plastanvändning leder därför till minskad spridning av plast.

Kan inte komposterbara biopåsar användas istället?

Inte ens så kallad nedbrytbar bioplast bryts ned under behandlingen i biogasanläggningen där biogödseln produceras. Dessutom ger papperspåsen en tydlig signal om att plast inte hör hemma i matavfallet.

Varför har ni inte valt påsar av majsstärkelse?

Majsstärkelsepåsen är en bioplast som ska vara komposterbar, men i en biogasanläggning hinner påsen inte brytas ned varför den måste avskiljas för att inte förorena biogödseln precis som alla andra plastpåsar. Papperspåsen behöver inte avskiljas. Majsstärkelsepåsar fungerar dessutom dåligt i förbehandlingen vid biogasanläggningen. Påsarna blir sega och långa, virar sig kring rörliga delar och orsakar driftproblem.

Majsstärkelsepåsar som finns på marknaden idag innehåller fortfarande en mängd fossil olja (polyester, framställd ur råolja). Majsstärkelsepåsen är alltså inte en produkt helt framställd ur förnyelsebar råvara, vilket papperspåsen är.

Mer om information kring matavfallssortering
Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.