Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Chatta med oss
Så här hanterar vi dina personuppgifter
Ring oss på 0176 710 00
Ring oss på 0176 710 00
Göm
Starta ny chatt

Sortering

Vi uppdaterar sidan löpande med fler frågor och svar så snart vi har ny information som kan vara intressant för dig att känna till.

En hel del information kring matavfallsinsamlingen har vi redan skickat till dig i informationsbrev. Saknar du någon information i breven kanske du hittar svar på din fråga på denna sida.

Hur ska matavfallet sorteras ut?

Matavfallet sorteras ut i särskild papperspåse (9 liter) som sedan läggs i matavfallskärlet eller annan större behållare som kan godkännas av renhållningsavdelningen för flerbostadshus och verksamheter. 

Matavfallspåsar och påshållare ingår i abonnemanget. Du behöver alltså inte betala något extra för det. Hur påsarna kommer att tillhandahållas är ännu inte klart men självklart strävar vi efter att göra det så enkelt som möjligt att få tillgång till dem. Vi undersöker även möjligheten med insatssäckar till kärl för verksamheter med större mängd matavfall. Så snart vi vet mer om påsar och säckar informerar vi om det under senaste nytt.

Vad ska sorteras som matavfall?

Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat, exempelvis;

Oföpackat matavfall såsom;

 • Frukt- och grönsaksrester (lökskal, potatisskal, bananskal, äppelskruttar, apelsinskal med mera)
 • Äggskal
 • Bröd, ost och annat smörgåspålägg
 • Överbliven mat (rester)
 • Pasta, ris, potatis, nudlar
 • Gammal mat med utgånget datum
 • Torrvaror som mjöl, havregryn, ströbröd, kryddor, pulvermos, pulversåser, konserver 
 • Fisk och skaldjur 
 • Benrester från kött, fisk och fågel
 • Tepåsar, te, kaffesump och kaffefilter 
 • Kosttillskott, proteinpulver, bantningspulver
 • Godis, snacks (popcorn, chips, ostbågar med mera)
 • Även katt- och hundmat (både blötmat och torrfoder) går bra 

Förpackningen maten varit förpackad i måste tas bort innan matavfallet läggs i påsen/behållare för matavfall. 

Vad ska inte sorteras som matavfall?

Exempelvis;

 • Jord, krukväxter/snittblommor, trädgårdsavfall
 • Snus, cigaretter, tuggummi/nikotintuggummi
 • Medicin (lämnas till apoteket)
 • Aska, stearin
 • Kattsand

Hur viktig är rätt utsortering till matavfallskärlet/behållaren?

Det är viktigt att inget annat avfall än just matavfall läggs i kärlet/behållaren för matavfall. Annat avfall kan förstöra rötningsprocessen eller fastna i förbehandlingen när matavfallet ska bli biogas och biogödsel. Det är även viktigt att matavfallet inte läggs i annan påse än den särskilda papperspåse som Norrtälje kommun tillhandahåller för matavfall. 

Jag har väldigt lite matavfall, behöver jag matavfallskärlet?

Det är bra att du har lite matavfall, men lite matavfall kommer också till nytta. Även om man äter upp alla rester blir det en hel del skal och rens kvar. Även oätliga rester (gammal mat) är matavfall, se ovan på exempel på matavfall. Tänk på att en papperspåse med matavfall ger energi som räcker till att köra 2,5 kilometer med en biogasbil.

Får jag som bor i småhus fortsätta kompostera mitt matavfall?

Ja, du får fortsätta kompostera ditt matavfall. Men om du istället låter oss samla in matavfallet blir det till biogas och biogödsel vilket tillvaratar såväl näringen som energin i avfallet till skillnad från kompostering som endast tar tillvara näringen (förutsatt att kompostjorden används för odling). För att uppnå största miljönytta med matavfall är det alltså bättre att sortera ut det än att kompostera det. Avgift för avfallshämtningen om du komposterar matavfall.

Cirka 2-3 månader innan matavfallsinsamling införs i ditt område får du information om hur och när du meddelar om du vill fortsätta kompostera eller i stället lämna matavfallet i kärl för insamling.

Vad hände med förslaget om utsortering av flera typer av avfall i olikfärgade påsar?

När kommunstyrelsen tog beslut om system för utsortering av matavfall valdes istället tvåkärlssystemet med utsortering av matavfall i ett separat kärl. En anledning till att insamling i olikfärgade påsar inte är aktuellt i nuläget är att man vill invänta ett nationellt beslut angående insamlingsansvaret av förpackningar och tidningar. Idag är ansvaret delat mellan kommunerna och producenterna men regeringen diskuterar alternativet att hela ansvaret ska ligga hos kommunen och har meddelat att frågan ska lösas under den nuvarande mandatperioden.

Till fler frågor och svar om matavfallsinsamlingen

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.