Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Ring oss på 0176 710 00
Ring oss på 0176 710 00
Göm
Starta ny chatt

Specifikt för verksamheter

Här får du svar på frågor som gäller specifikt för verksamheter

En man och en kvinna i ett storkök

Jag hyr min lokal - kan jag också sortera ut matavfall?

Om du hyr lokal för din verksamhet kontaktar du fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för besked om matavfallsinsamling ska införas i fastigheten och hur den i så fall kommer ordnas. 

Vem kan jag som fastighetsägare, styrelse eller ledning ha kontakt med kring insamlingen av matavfall?

Fram till dess att matavfallsinsamlingen är igång i ert område behöver vi på renhållningsavdelningen ha en kontaktperson för er verksamhet som vi kan ha kontakt med kring hur insamlingen ska lösas för verksamheten, behållare, tömningsmöjlighet med mera.

Har ni inte redan meddelat oss en kontaktperson är vi tacksamma om ni gör det snarast via e-postadressen nedan. Meddela oss: kontaktperson och dennes adress, e-postadress, telefon dagtid samt fastighetsbeteckning och adress på fastigheten/fastigheterna. 

Kontaktperson för matavfallsinsamlingen mejlas till: matavfall@norrtalje.se

Vilka kärl eller behållare kan verksamheter ha?

Vilken storlek och typ av behållare er verksamhet behöver beror helt på vilken typ av verksamhet ni har. Är det ett kontor blir matavfallet litet. Är det en matbutik eller restaurang blir det desto mer, individuella beräkningar måste göras. 

Vi erbjuder utan kostnad kärl på 140-liter för utsortering av matavfall. Större kärl blir för tunga för hämtpersonal att hantera. I samråd med renhållningsavdelningen kan större behållare än kärl, typ bottentömmande behållare, godkännas för verksamheter som har mycket matavfall. Dessa bekostar ni själva.

Läs mer om matavfallskärlet

Om ni väljer en bottentömmande behållare är det viktigt att ni innan införskaffandet rådgör med renhållningsavdelningen för att säkerställa att behållaren kan tömmas med våra fordon och att volymen är tillräcklig för att ni ska få den lägre avgiften för sophämtningen (taxan för sorterat avfall).

Läs mer om avgifter vid matavfallssortering

Vad gäller för matbutiker, restauranger, storkök och andra verksamheter som hanterar livsmedel?

Dessa verksamheter betala en avgift för hämtning av matavfall. En förutsättning för att ni ska få den lägre avgiften för sophämtningen (taxan för sorterat avfall) är att ni har en behållare för matavfall på minst 140 liter på 330 liter restavfall. I avgiften ingår insatssäckar till matavfallskärlet.

Läs mer om avgifter vid matavfallssortering

Vad gäller för övriga verksamheter?

Övriga verksamheter betalar ingen avgift för hämtning av matavfall. En förutsättning för att ni ska få den lägre avgiften för sophämtningen (taxan för sorterat avfall) är att allt matavfall sorteras ut för hämtning. Matavfallet sorteras ut i 9-liters matavfallspåsar i papper som är kostnadsfria. Antal matavfallskärl ni behöver beror på vilken typ av verksamhet ni har. 

Läs mer om avgifter vid matavfallssortering

Var och hur ska kärlet/behållaren stå?

Beroende på hur mycket matavfall ni har kan det utrymme som idag finns avsatt för avfall vara tillräckligt. Med matavfallsinsamling är avfallsmängden den samma, skillnaden blir att den delas upp i två fraktioner; matavfall och restavfall.

Om ni anordnar ett separat utrymme för matavfallskärlen eller samlar in matavfallet i annan behållare, är det viktigt att utrymme finns för en fungerande avfallshämtning utifrån tillgänglighet, arbetsmiljö och brandskydd. I Avfall Sveriges handbok för avfallsutrymmen finns idéer och vägledning.

Avfall Sveriges Handbok för avfallsutrymmen

Hur ofta hämtas matavfallet?

Hämtningen följer intervallet i det abonnemang verksamheten har för hämtning av restavfallet.

Till fler frågor och svar om matavfallsinsamlingen

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.