Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Specifikt för verksamheter

Här får du svar på frågor som gäller specifikt för verksamheter

En man och en kvinna i ett storkök

Jag hyr min lokal - kan jag också sortera ut matavfall?

Om du hyr lokal för din verksamhet kontaktar du fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för besked om matavfallsinsamling ska införas i fastigheten och hur den i så fall kommer ordnas. 

Vem kan jag som fastighetsägare, styrelse eller ledning ha kontakt med kring insamlingen av matavfall?

Fram till dess att matavfallsinsamlingen är igång i ert område behöver vi på renhållningsavdelningen ha en kontaktperson för er verksamhet som vi kan ha kontakt med kring hur insamlingen ska lösas för verksamheten, behållare, tömningsmöjlighet med mera. Har ni inte redan meddelat oss en kontaktperson är vi tacksamma om ni snarast gör det via e-postadress: matavfall@norrtalje.se. Meddela oss; kontaktperson och dennes adress, e-postadress, telefon dagtid samt fastighetsbeteckning och adress på er fastighet/er. 

Vilka kärl eller behållare kan verksamheter ha?

Vilken storlek och typ av behållare er verksamhet behöver beror helt på vilken typ av verksamhet ni har. Är det ett kontor blir matavfallet mycket litet. Är det en matbutik eller restaurang blir det desto mer, individuella beräkningar måste göras. 

Vi erbjuder utan kostnad kärl på 140-liter för utsortering av matavfall. Större kärl blir för tunga för hämtpersonal att hantera. Här kan ni läsa mer om matavfallskärlet. I samråd med renhållningsavdelningen kan större behållare än kärl, typ bottentömmande behållare, godkännas för verksamheter som har mycket matavfall. Dessa bekostar ni själva.

Om ni väljer en bottentömmande behållare är det viktigt att ni innan införskaffandet rådgör med renhållningsavdelningen för att säkerställa att behållaren kan tömmas med våra fordon och att volymen är tillräckligt stor för att ni ska få taxan för sorterat avfall.

Vad gäller för matbutiker, restauranger, storkök och andra verksamheter som hanterar livsmedel?

Dessa verksamheter behöver betala en avgift för hämtning av matavfall. I avgiften ingår insatssäckar, 140 liter, till matavfallskärlet. En förutsättning för att ni ska få taxan för sorterat avfall (lägre avgift för hämtning av restavfallet) är att ni har en behållare för matavfall på minst 140 liter på 330 liter restavfall

Vad gäller för övriga verksamheter?

Övriga verksamheter betalar ingen avgift för hämtning av matavfall. Matavfallet sorteras ut i 9-liters matavfallspåsar i papper som är kostnadsfria. En förutsättning för att ni ska få taxan för sorterat avfall (lägre avgift för hämtning av restavfallet) är att allt matavfall som uppkommer i verksamheten sorteras ut för hämtning. Antal matavfallskärl ni behöver beror på vilken typ av verksamhet ni har. 

Var och hur ska kärlet/behållaren stå?

Beroende på hur mycket matavfall ni har kan det utrymme som idag finns avsatt för avfall vara tillräckligt. Med matavfallsinsamling är avfallsmängden den samma, skillnaden blir att den delas upp i två fraktioner; matavfall och restavfall.

Om ni anordnar ett separat utrymme för matavfallskärlen eller samlar in matavfallet i annan behållare, är det viktigt att utrymme finns för en fungerande avfallshämtning utifrån tillgänglighet, arbetsmiljö och brandskydd. Idéer och vägledning får ni i Avfall Sveriges Handbok för avfallsutrymmen.

Har ni funderingar kring behållare, utrymme för avfallshantering, tillgänglighet för tömning är ni välkomna att rådgöra med oss på renhållningsavdelningen, ni når oss via Kontaktcenter

Hur ofta hämtas matavfallet?

Hämtningen följer intervallet i det abonnemang verksamheten har för hämtning av restavfallet.

Till fler frågor och svar om matavfallsinsamlingen

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.