Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Avgift och abonnemang

Vi uppdaterar sidan löpande med fler frågor och svar så snart vi har ny information som kan vara intressant för dig att känna till.

Kommer avgiften för hämtning av hushållsavfallet förändras när matavfallsinsamling införs?

Ja, enligt avfallstaxan som gäller från 1 januari 2018 ändras abonnemang och avgifter för hämtning av hushållsavfall i de områden där matavfallsinsamling införs. Det gäller för såväl hushåll i småhus och flerbostadshus som verksamheter.

Taxa för sorterat avfall - för de som sorterar ut allt matavfall

De som väljer att sortera ut allt matavfall, året om, för hämtning i matavfallskärl eller egen kompostering, gör ett bra miljöval och får taxan för sorterat avfall. Det innebär att man betalar en lägre rörlig avgift för hämtning av restavfallet än de som inte sorterar ut matavfallet. Undantag finns för flerbostadshus och vissa verksamheter, se nedan. 

Taxa för osorterat avfall - för de som inte sorterar ut allt matavfall

De som väljer att INTE sortera ut allt matavfall för hämtning eller kompostering gör ett mindre bra miljöval och får taxan för osorterat avfall. Det innebär att man betalar dubbelt så hög rörlig avgift för hämtning av hushållsavfallet än de som sorterar ut matavfallet.

Nya avgifter för småhus

Här kan du se de abonnemang och avgifter som, enligt nu gällande avfallstaxa, kommer att gälla för småhus i de områden där matavfallsinsamling införs. 
Abonnemang för småhus i område med matavfallsinsamling.

Nya avgifter för flerbostadshus 

För att flerbostadshus ska få den lägre avgiften för hämtning av restavfallet (taxan för sorterat avfall) bör det finnas 1 matavfallskärl per 15 lägenheter. I vårt informationsbrev 2 om matavfallsinsamling för flerbostadshus framgår vilka avgifter som kommer gälla för flerbostadshus. Här kan du även läsa mer om vad som gäller specifikt för flerbostadshus

Nya avgifter för verksamheter 

Vissa verksamheter, såsom matbutiker, restauranger, storkök och andra verksamheter som bereder/serverar livsmedel, behöver betala en avgift för hämtning av matavfall. För att dessa verksamheten ska få den lägre avgiften för hämtning av restavfallet (taxan för sorterat avfall) ska det på 330 liter restavfall finnas en behållare/kärl för matavfall på minst 140 liter. 

I vårt informationsbrev 2 om matavfallsinsamling för verksamheter framgår vilka avgifter som kommer gälla för verksamheter. Här kan du även läsa mer om vad som gäller specifikt för verksamheter 

När och hur ofta hämtas matavfallet?

Hämtning av matavfallet följer intervallet för hämtning av restavfallet

Kan jag få matavfallet hämtat varje vecka?

Småhus kan inte få matavfallet hämtat varje vecka året om då något sådant abonnemang inte erbjuds för småhus. Verksamheter och flerbostadshus som får mer matavfall och restavfall kan däremot få hämtat oftare än småhus.

Till fler frågor och svar kring matavfallsinsamlingen

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.