Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Att tänka på inför latrinhämtning

Här beskriver vi vad du behöver tänka på för att vi ska kunna hämta dina latrinkärl och vikten av att latrinkärlet endast innehåller toalettavfall.

  • Vi hämtar endast kärl vi levererat
  • Kärl får endast innehålla kiss, bajs, toalettpapper och eventuellt torvströ, se nedan
  • Kärl ska vara framställt vid hämtstället för ditt hushållsavfall senast måndag morgon klockan 06 i hämtningsveckan, se länk nedan när hämtning sker
  • Kärl får väga max 15 kilo styck. Om det väger mer riskerar du att det inte blir hämtat
  • Kärl får fyllas så att det är minst 15 centimeter kvar till överkanten  
  • Locket ska vara ordentligt stängt 
  • Vi hämtar endast kärl som har en etikett fäst på lockets utsida, se nedan för undantag

När latrinhämtning sker och antal kärl som får lämnas per hämttillfälle

När etikett inte behövs

  • Vid beställd extrahämtning när du med ett abonnemang redan har använt de två etiketter för extrahämtning 
  • Vid beställd latrinhämtning om du inte har ett abonnemang

Om etiketten

Har du ett latrinabonnemang får du etiketter hemskickade till din permanentadress för ett år i taget. Du får lika många etiketter som antal kärl som ingår i ditt abonnemang samt två extra om du skulle behöva beställa extra hämtning. Varje kärl du lämnar för hämtning ska ha en etikett fäst på lockets utsida. Etiketten knyter kärlet till din fastighet, på så sätt kan vi vid behov spåra kärl med fel innehåll, se nedan. 

Är du ny ägare av fastighet där det återstår av årets hämtningar från förra ägarens abonnemang, bör tidigare ägare lämnat kvar antal etiketter motsvarande antal kärl som återstår att hämta.   

Bara kiss, bajs och toalettpapper i latrinkärl

Ditt latrinkärl får endast innehålla kiss, bajs, toalettpapper och eventuellt torvströ. Inget annat avfall får finnas i kärlet. Anledningen är att, näringsämnena i latrinet återvinner vi genom våtkompostering (hygienisering) så att de kan återföras till åkermarker och ersätta konstgödsel. För att få en ren produkt att sprida på åkermarker är det därför viktigt att latrinkärl endast innehåller "rent toalettavfall". 

Anslag till dasset

Sätt gärna upp vårt eller ett eget anslag på dasset så att alla besökare får kännedom om vad kärlet endast får innehålla. Ett färdigt anslag finns på länken.

Anslag att sätta upp på dasset

Ta hand om toalettavfallet själv

I stället för latrinhämtning kan du själv ta hand om toalettavfallet genom att anordna en latrinkompost eller installera någon typ av torrtoalett (typ urinseparerande toalett, mulltoa, förbränningstoalett). Mer information finns på länkarna nedan.

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.