Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Återvinning av matfett

Begagnat eller överblivet matfett/oljor ska du inte spola ner i avloppet eftersom det kan sätta igen avloppsledningarna. Du kan lämna det för återvinning i miljöstationen på någon av våra återvinningscentraler, då blir det till nya produkter som till exempel tvål, stearin, målarfärg eller biobränsle.

Oavsett om du har eget avlopp eller är ansluten till kommunalt avlopp ska du inte spola ner matfett/oljor i avloppet. När vattentemperaturen sjunker stelnar fettet och fastnar i avloppsledningarna. Detta kan orsaka stopp i ledningarna som i sin tur kan ge upphov till översvämning i huset. 

Exempel på matfett

Matfett kan till exempel vara frityrolja, matolja eller grillolja. Matfett som blir kvar i stekpannan är enklast att torka ur med hushållspapper som du sedan lägger i matavfallspåsen.

Så här kan du samla in matfett

Det begagnade eller överblivna matfettet kan du samla i en petflaska eller annan lämplig behållare. Du gör det lätt med hjälp av en enkel tratt. Om fettet är varmt så låt det först svalna av. 

Så här lämnar du matfett 

På återvinningscentralen lämnar du behållaren med matfettet i vår miljöstation. Häll inte själv över det i något kärl i miljöstationen utan lämna din behållare till personalen som ser till att det hamnar rätt. 

Kostnad för att lämna

Privatpersoner lämnar utan avgift och företagare betalar en avgift liksom för övrigt avfall som lämnas på återvinningscentralen. 

Om du har en livsmedelsverksamhet

Om du hanterar livsmedel i din verksamhet ska du ha en fettavskiljare installerad. Överblivet eller begagnat matfett får inte hällas i avloppet även om det finns en fettavskiljare installerad eftersom fettavskiljaren inte är konstruerad för att ta emot större mängder fett. 

Överblivet fett från livsmedelsverksamhet ska återvinnas 

Överblivet eller begagnat matfettet (inte fett från fettavskiljaren) ska samlas in och lämnas till ett företag som specialiserat sig på fettåtervinning. Matfettet kan även lämnas mot en avgift på våra återvinningscentraler. 

Fett från fettavskiljaren ska tömmas av vår entreprenör

Fettet i fettavskiljaren ska alltid tömmas av den entreprenör som kommunen har avtal med.

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.