Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Återbruk

Återbruk är när en sak används igen. Till exempel när du lämnar kläder till second hand, säljer något på loppis eller på nätet, ger bort kläder till en vän eller när du lagar något som du annars skulle ha slängt. På våra återvinningscentraler kan du lämna in dina saker för återbruk.

Återbruk på Görla återvinningscentral

Lämna saker till återbruk

På Görla och Salmunge återvinningscentral samarbetar vi med företag och organisationer som säljer begagnade saker. De samlar in det du vill återbruka i en container och ser till att sakerna kommer till användning igen. På Häverö återvinningscentral finns en bytesbod där du kan lämna saker du inte längre behöver men även fynda om du hittar något du kan ha nytta av. Här kan du läsa vad som gäller för Häverö bytesbod

Här är några exempel på vad du kan lämna:

  • Cykel, även om det inte är fullt fungerande
  • Verktyg du inte längre behöver, till exempel borrmaskin, gräsklippare eller snöskyffel
  • Kläder, hela och rena
  • Kläder och textilier som är trasiga kan du lämna i Human Bridge behållare för klädinsamling som också finns på återvinningscentralen. Läs mer om klädinsamling här.
  • Leksaker
  • Möbler
  • Sportartiklar
  • Annat som fungerar och kan vara bra att ha, till exempel tält, solstol, barnvagn eller symaskin.

Varför ska vi återbruka?

Kommunens arbete med avfallshantering styrs bland annat av Avfallstrappan som är en del av ett EU-direktiv. Avfallstrappan har fem steg där det nedersta steget är deponering. Tar vi oss uppåt i trappan når vi energiutvinning, återvinning, återanvändning och minimering av mängden avfall. Återbruk berör det två översta stegen. Återanvändning och återbruk är synonyma och minimering av mängden avfall bidrar du till när du lämnar saker till återbruk som du annars skulle ha slängt.

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.