Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm

Återbruk - Bytesbod

Återbruk är när en sak används igen i stället för att slängas. På våra återvinningscentraler kan du återbruka i våra bytesbodar där du både kan lämna saker du inte längre behöver och fynda bland det någon annan lämnat in.

Att lämna in saker i bytesboden

Lämna endast hela och rena saker som någon annan kan tänkas vilja ha, se exempel nedan. På skyltar i och utanför bytesboden beskrivs vart du lämnar dina saker. Fråga gärna personalen på återvinningscentralen om du är osäker på om din pryl hör hemma i bytesboden eller bör slängas. Bytesboden har samma öppettid som återvinningscentralen. Återvinningscentralernas öppettider

Att fynda i bytesboden

Hittar du något i bytesboden du vill ha är det bara att du tar med dig prylen. Allt är gratis och du behöver inte själv lämna någon pryl för att ta med dig något som någon annan lämnat in. Observera att vi inte ansvarar för att prylarna i bytesboden är hela och fungerar, de är i det skick de lämnas in i.

Exempel på vad du kan lämna:

Tänk på att sakerna ska vara hela, fullt fungerande och rena.

  • Cykel
  • Verktyg, till exempel hammare, skruvmejsel eller snöskyffel
  • Leksaker
  • Möbler
  • Sportartiklar
  • Husgeråd
  • Annat som fungerar och kan vara bra att ha, till exempel tält, solstol eller barnvagn 

Kläder och textilier ska inte lämnas i bytesboden utan hänvisas till Human Bridges behållare för klädinsamling som finns i anslutning till återvinningscentralen. Läs mer om klädinsamling här.

Varför ska vi återbruka?

I Sverige är vi bra på att återvinna och vi blir allt bättre. Tyvärr ökar också vår konsumtion som leder till att mer och mer avfall produceras. Genom att återanvända varandras saker minskar vi avfallsmängden och bidrar till en mer hållbar samhällsutveckling.

Kommunens arbete med avfallshantering styrs bland annat av Avfallstrappan som är en del av ett EU-direktiv. Avfallstrappan har fem steg där det nedersta steget är deponering. Tar vi oss uppåt i trappan når vi energiutvinning, återvinning, återanvändning och minimering av mängden avfall. Återbruk berör det två översta stegen. Återanvändning och återbruk är synonyma och minimering av mängden avfall bidrar du till när du lämnar saker till återbruk som du annars skulle ha slängt.

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.