Om projekt Innovation och entreprenörskap

Vår vision är en kommun där gymnasieelever och företagare tillsammans löser morgondagens problem, skapar nya möjligheter och jobb genom innovation och ny teknik.

Elever framför surfplatta.

För att skapa en infrastruktur och ett klimat där detta är möjligt, behövs nya mötesplatser och nätverk, där unga människor och etablerade företagare kan söka kreativa lösningar tillsammans.

Genom UF, Ung Företagsamhet, finns en inarbetad och välfungerande arena och metod för detta – att elever på Rodengymnasiet skapar företag med hjälp av mentorer i näringslivet. Vi utvecklar just nu detta koncept, till att omfatta fler gymnasieprogram och fler elever. Många företag i kommunen medverkar i detta viktiga arbete.

Nu tar vi ytterligare ett steg för att ge våra elever och lärare en vitamininjektion i entreprenörskap, i nära samarbete med Norrtäljeföretagare inom teknik och IT samt Norrtälje kommuns näringslivsenhet. Vi får ekonomiskt stöd från Roslagens Sparbankers stiftelse för Forskning och Utbildning för projektet.

Innovation och entreprenörskap

Syftet med projektet kan sammanfattas i följande punkter.

• Skapa ökad kunskap, samt ett dynamiskt, framtidsorienterat, positivt synsätt kring teknik och IT bland Norrtäljes gymnasieelever.
  • Knyta ihop gymnasiets yrkesprogram och studieförberedande program, med varandra och med arbetslivet i teknik och IT-branschen - i bred bemärkelse.
  • Skapa grund för bättre matchning, så att elever väljer en utbildningsbana som leder till jobb.
  • Ge lärare tillfälle till omvärldsorientering, branschkunskap och inspiration.
  • Göra det intressant för fler att välja en bana inom teknik och IT.
  • Öka Rodengymnasiets attraktionskraft för elever i åk 9

Planerade aktiviteter, läsåret 2020-21

Den planerade studieresan till Silicon Valley i USA är på grund av smittrisken av coronaviruset och covid-19 tillsvidare uppskjuten.

Under läsåret 2020-2021 kommer vi att planera för utbyten inom Sverige där vi träffar företagare samt entreprenörer som arbetar med innovationer inom IT området. Eleverna kommer att besöka dessa och ha utbyten på företag och genom TEAMS-föreläsningar i undervisningssammanhang.

• En handfull digitala föreläsningar med entreprenörer, såväl lokala som globala aktörer. Föreläsningarna ger goda exempel på innovativa arbetssätt, entreprenörskultur, uppfinningar och så vidare. Evenemangen är öppna även för andra elever och lärare, företagare och föräldrar.
  • Eleverna arbetar med uppdrag inom relevanta kurser på de tre programmen, under perioden September 2020-Mars 2021. I dessa uppdrag inbjuds företag att medverka som frågeställare, föreläsare, handledare med mera.
  • Eleverna får kvalificera sig för deltagande i den avslutande projektresan i Sverige genom att delta i föreläsningar och i ordinarie skolarbete/ uppdrag enligt ovan.
  • Elever förbereder för gymnasiearbete eller APL i åk 3 på de företag man samarbetar med eller besöker.
  • Projektet utvärderas av deltagarna samt i sin helhet i hösten 2021.