Öppna föreläsningar och framtidsspaningar

Möt innovativa och erfarna företagare som berättar om sina uppfinningar, sina affärer och om hur teknik och IT-branschen utvecklas framåt.

Modern teknik.

Höstens spännande föreläsningar äger rum på Rodengymnasiet och är öppna för alla; elever, lärare, företagare, vårdnadshavare och andra intresserade.

• Du som elev får kunskap och pepp till dina gymnasiestudier – samt förebilder och kontaktnät för framtiden.
  • Du som företagare får koll på lokala och globala kollegor.
  • Du som lärare får fortbildning och bygger nätverk med lokala entreprenörer.
  • Du som förälder kan delta tillsammans med ditt barn, för att stötta och peppa inför viktiga framtidsval.

Föreläsningar 2020-2021

Silicon Valley, Culture of change – föreläsning med representant från Apple

• Torsdag den 17 september 2020 kl. 15.00-16.15. Via TEAMS.

Silicon Valley i Kalifornien, USA, är ett välkänt centrum för innovation och utveckling av IT-teknik och mycket annat. Under kvällen kommer en representant från Apple i Sverige att hålla en föreläsning om hur en företagskultur kan bli en överlevnadskultur. Varför startar en förändring med en kultur och hur kan vi sträva efter en sådan kultur? I framtiden, vilka jobb kommer att bli tillgängliga? Hur kommer framtiden att se ut? Detta är den sista föreläsningen i serien men fortsättningen av arbetet kommer nu att ske i klassrum och genom företagsbesök för våra elever i årskurs 2 inom teknik-, fordon- och ekonomiprogrammen.

Digital innovation och kommunikation - Erik Karlsson, Hybridkommunikatör Imagine This och Stefan Juhnell, Project Manager och Partner, Westart webbyrå

• Torsdag den 15 oktober 2020 kl. 15.00-16.15. Via TEAMS.

Vad pågår i vår digitala vardag och vart är vi på väg? Erik och Stefan är två erfarna kommunikatörer som den här kvällen föreläser om digitaliseringens möjligheter och hur vi påverkas.

Framtidens fordon - Sofia Granfors, E-mobility Manager Volkswagen

• Torsdagen den 12 November 2020 kl. 15.00-16.15. Via TEAMS.

Självkörande bilar finns redan på våra vägar. Bensin och diesel är på väg ut och andra drivmedel på väg in. Hur ser framtidens personbilar ut och vilka mekaniker kommer att behövas? Sofia Granfors är chef för Volkswagens elbilsverksamhet med fokus på Nya ID.3.

Att jobba på Google - Sofia Olsson, Brand Development Manager

• Torsdag 4 December 2020 kl. 15.00-16.15. Via TEAMS.

Tidigare föreläsningar

Silicon Valley, Culture of change – föreläsning med representant från Apple

Onsdag den 22 januari 2020 18.30-20.00

Framtidens fordon - Sofia Granfors, E-mobility Manager Volkswagen

Onsdag 4 december 2019 kl 18.30-20.00

Tisdag 5 november 2019 kl 18.30-20.00

Ahlberg Cameras: Global teknikexport från Norrtälje - Peter Legath, CSO och Area Sales Manager

Onsdag 16 oktober 2019 kl 18.30-20.00

Ahlberg Cameras, med huvudkontor i Görla, tillverkar kamerautrustning till kärnkraftverk i hela världen. Peter Legath, säljchef på Ahlbergs, berättar om företaget från starten 1981 till idag. Du får veta vilken innovation som låg till grund och hur företaget sedan vuxit till att bli en global aktör. Vad krävs till exempel för att göra affärer med Kina?

Att jobba på Google - Sofia Olsson, Brand Development Manager

Torsdag 12 september 2019 kl 18.30-20.00

Google är ett av världens mäktigaste bolag och är en arbetsplats som attraherar unga medarbetare. Sofia Olsson, som tidigare varit elev på Rodengymnasiet, berättar om sitt jobb som Brand Development Manager på Google i Dublin och hur hon tog sig dit. Den resan handlar om förändring, en öppen attityd och att ständigt vara beredd att lära sig nya saker.

Vi lanserar även projektet Innovation och entreprenörskap denna kväll - och du som elev får veta allt du behöver för att kunna delta.