Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Chatta med oss
Så här hanterar vi dina personuppgifter
Ring oss på 0176 710 00
Ring oss på 0176 710 00
Göm
Starta ny chatt

Årskurs 5, Tema Konst/bild

Besök med visning på Norrtälje konsthall och eget skapande i studion. Två tillfällen, ett på hösten och ett på våren.

Norrtälje museum och konsthall

Besök på Norrtälje konsthall

Varje klass gör två besök, ett under hösten och ett under våren.
OBS! Projektet börjar tidigt på höstterminen.
Höstens utställningar: Elina Brotherus och Ola Nilsson

Om Elina Brotherus:
Elina Brotherus, finländsk konstfotograf född i Helsingfors. Brotherus har främst avporträtterat människor, ofta självporträtt.
Brotherus är utbildad vid Konstindustriella högskolan 1995–2000, och tog där magisterexamen i konst 2000. Hon har även en fil. mag. med huvudämne analytisk kemi från Helsingfors universitet. Hennes första egna utställning ägde rum 1998, och mellan 1999 och 2000 verkade hon i Paris, där hon snabbt gjorde sig ett namn internationellt. Hon tilldelades 2001 Fotofinlandiapriset och fick år 2004 Carnegie Art Award-stipendiet för unga konstnärer. År 2012 belönades hon med Pro Finlandia-medaljen.
”Elina Brotherus får Carnegiestipendiet på 100.000 kronor för två videoverk. Sambandet mellan verken och målning är klarlagt genom deras klassiska temata (självporträtt, nakna badande i ett nordiskt landskap) och genom den avsiktliga användningen av ljus och av bildernas torkningsprocess. Brotherus sätter målningens statiska tidsperspektiv (markeringar på duk) mot den rörliga bildens dynamiska tid.”

Om Ola Nilsson:
Ola Nilsson arbetar och bor i Stockholm. Han arbetar främst med skulpturala objekt, ljud konst, ljud/text konst och text konst. Efter universitetsstudier i litteratur och filosofi studerade han vid Konstfackskolan i Stockholm i slutet av 80-talet.
Ola har ställt ut på konstmuseer och gallerier runt om i Sverige och Europa.
Fokus för många av hans verk har varit hur människan väljer att interagera med miljön när platsen är mer eller mindre definierad. Hans intresse för interaktion med publiken har till exempel resulterat i att utforska mekanismerna för spel genom skulpturala interaktioner.
Andra resultat av hans verk är flera projekt som har undersökt sambanden mellan konst och samhälle. Genom att arbeta inom detta område visualiserar han problem, främst mentala, som omger oss i vardagen. Ola har gjort flera offentliga verk och deltagit samt arrangerat ett flertal konstprojekt. Senaste projekt är Kungliga Konsthögskolans Changemaking Dealmaking Spacemaking – notes on Cape Town, med utställning på bl a ArchitectureZA 2012 Biennial Festival i Kapstaden. och Arkitekturmuseet i Stockholm (2012).
Hemsida: www.ola-nilsson.se

Gränser och Övergångar (2016), 43 min. Ola Nilsson

Textljudverket Gränser och Övergångar tecknar ett porträtt av livets tillfälligheter och bräckliga konstruktion. Berättelsens nav består av en rundvandring i en 70-tals lägenhet. Interiörbeskrivningen blandas med brev, nedtecknade drömmar och detaljerade planer för uppförandet av en trädgård, inspirerad av 1700-talets trädgårdskonst. De inbördes olika texterna frammanar parallella världar som sammantagna berättar om förändring, undermedvetna motiv, möjligheter, hinder, människans rörliga sinne och vad som skulle kunnat ha hänt under andra omständigheter. Uppbyggnaden av Gränser och Övergångar för tankarna till en eskapistisk radioteater, en labyrint vars rumsligheter har en grumlig och oklar relation.
Verket är inspirerat av poeten och filosofen Edouard Glissants tankar om det han kallade för arkipelagiskt tänkande. Frågan han utforskar är hur olika kulturer kan samexistera med sina polyfona röster och narrativ. I hans teorier blir språkets strävan efter att benämna och befästa osäker, det drömda landet angränsar till det verkliga. I Glissants förhandling om jaget via kollektivet, är dåtid och framtid förlagd i nuet.

 

Se datum och boka Skapande skola- projektet här

Till Grundskola och fritidshem
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.