Måltider i förskola
I förskola och i familjedaghem serveras varje dag lunch, mellanmål och ibland även frukost. Måltiderna är trivsamma stunder då barn och vuxna äter tillsammans.
Måltiderna som erbjuds är näringsrika och serveras i en trivsam miljö. Måltidsplaneringen sker enligt de nationella råden för måltider till barn. Varje förskola och familjedaghem har sin egen matsedel.
Barn kan av olika anledningar som allergi, hälso- eller etiska skäl ha behov av specialkost. När barnet fått en plats i förskola eller pedagogisk verksamhet meddelar du som vårdnadshavare barnets behov av specialkost direkt till verksamheten.
Specialkost och alternativkost
Det finns flera anledningar till att vissa barn inte kan äta mat från den ordinarie matsedeln. Barn och som av medicinska, religiösa och etiska skäl inte äter den ordinarie kosten ska erbjudas alternativ.
Specialkost av medicinska skäl
Exempel på medicinska skäl som kräver specialkost är:
- Diabetes
- Glutenintolerans
- Laktosintolerans
- Allergi mot komjölk, ägg, fisk, citrus, med flera
Alternativkost av religiösa och etiska skäl
Alternativ kost av religiösa skäl kan innebära en kost utan fläsk eller kött. I dessa fall går det bra att ersätta detta med ett livsmedel som är av samma näringstyp. Till exempel kan fläskkött ersättas med kött av annat djurslag eller ett annat protein med härkomst från växtriket.
Alternativ kost av etiska skäl kan se väldigt olika ut. Det vanligaste är vegetarisk kost, då animaliska produkter utesluts ur kosten. Den vegetariska kost som erbjuds är lakto-ovo-vegetarisk, vilket innebär att man förutom vegetarisk kost också äter mjölkprodukter och ägg. Vid önskemål om vegetarisk kost, ersätts kött med ett vegetariskt alternativ såsom baljväxter, quorn eller liknande.
Vid alternativ kost av andra etiska skäl än som nämnt ovan kan du särskilt föra en dialog med rektor eller den som ansvarar för familjedaghemmet, om vilken mat som ditt barn kan få.