Stöd och support
Vid tekniska problem
Gör en felanmälan via IT-stöd under genvägar på Intranätet (intranat.norrtalje.se) eller uppsök Rodens IT-support som har öppet på Rodengymnasiet mellan 09.30 - 14.30 varje dag.
Pedagogiska tips
Utgå från Unikum
Använd Unikummeddelande och lärlogg för kommunikation i första hand till elever och vårdnadshavare, gärna med epost ikryssat. Gör planeringar och uppgifter i Unikum samt lägg ut material, länkar med mera i lärlogg eller om ni använder onenote klassanteckningsböcker. Har ni andra digitala läromedel inköpta – använd dem samt eventuellt de som har öppnat för gratis användning. Tänk på att inte lägga in högupplösta bilder i dokument, då kan det bli svårt för elever att öppna eller ladda ner hemma.
Så här spelar du in
Spela gärna in genomgångar eller instruktioner, både i förväg eller när ni har lektion för att elever som är borta ska kunna ta del av det. På Ipad kan du använda kameran eller skärminspelningsverktyget, på dator kan du använda screencastomatic eller skärminspelningsverktyget som finns i windows 10. Lägg upp filmerna på en youtubekanal olistat, om du har det, annars kan du spara i onedrive och ge delningsrättigheter. Lägg länkarna tillgängliga i Unikum eller onenote.
Teams
Nu finns möjligheten att arbete med Teams. Där kan du dela ditt skrivbord, ha videomöten, chatta med mera. Vill du ha mer information, vänd dig till BoU IT.
Distansundervisning för nyanlända - tips
Digitala läromedel
- SLI - strömmande film i utbildningssyfte
- Inläsningstjänst - inlästa läromedel
- Begreppa - studiehandledning på olika språk, samt introduktionsfilmer, ingår i Inläsningstjänst
- Exam.net - verktyg för att kunna skriva prov i låst miljö
Tips för videomöten
Planera inför mötet
Har du aldrig haft ett möte online, testa med en någon först om du har möjlighet. Sätt er i var sitt rum och kör igång. Var väl förberedd! Lägg gärna ut information till eleverna innan som berättar vad mötet kommer att handla om. Är det till exempel någon arbetsuppgift som ni ska diskutera? Ska du dela en länk eller ett dokument - förbered och tänk efter hur det ska gå till. Placera skärmen så att den inte står mot ett fönster eller en rörlig bakgrund. En neutral vägg är bäst.
Instruera tydligt
Kolla tekniken i början av mötet: Kan ni se/höra varandra? Var inte rädd för lite strul i början; övning ger färdighet. Sätt regler för mötet: Planerar du att prata med eleverna, eller ska de bara lyssna och ställa frågor via chatten? Instruera dem tydligt, helst innan mötet. Stäng gärna av mikrofonen när du inte pratar, då undviker ni störande ljud.
Ha en mall
En lektionsmall att följa – exempelvis starta mötet, tysta alla elever, förklara hur de räcker upp handen, förklara regler, kör igång presentationsverktyg som visar lektionens innehåll, kör presentation, håll öppen frågestund, avsluta med när nästa lektion börjar och hur de får reda på länken dit.
Guider och länkar
Skärminspelning med Screencastomatic
Flipped classroom med Powerpoint
TEAMS
Distansundervisning med enskild elev
Distansundervisning för en hel klass snabbmöte i teams
Koppla bluetoothenhet till datorn
Stänga av elevernas möjlighet att dela sin skärm under lektion
Spela in sig själv samtidigt som man har live lektion
Ansluta till möte samt funktioner
Bjuda in till teamsmöte från outlook
Spara filer direkt in i teams på Ipad