Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Starta förskola, familjedaghem eller nattomsorg

I den här guiden har vi sammanställt vad du behöver veta när du ska söka tillstånd för att starta en fristående förskoleverksamhet.

Steg i guiden:

Introduktion

Du har möjlighet att som fristående anordnare erbjuda förskoleverksamhet eller fritidshem i anslutning till förskola samt pedagogisk omsorg.

Pedagogisk omsorg kan exempelvis vara familjedaghem, nattomsorg eller flerfamiljssystem.

Som komplement till förskola och pedagogisk omsorg kan även öppen förskola, öppet fritidshem eller nattomsorg anordnas. 

Bra att veta

Det är Barn- och skolnämnden som behandlar ansökningar om godkännande för att bedriva fristående förskola och förskola med fritidshem. Barn- och skolnämndens arbetsutskott beslutar om rätt till bidrag för att bedriva pedagogisk omsorg, till exempel familjedaghem, flerfamiljssystem eller nattomsorg. 

Familjedaghem eller flerfamiljssystem som anordnas på samma tider som förskola och fritidshem har öppet, kan enbart bedrivas i hemmiljö i Norrtälje kommun. Om verksamheten erbjuds under andra tider, så kallad nattomsorg kan den anordnas i lokal till exempel i en förskola. 

Tänk på att

För att kunna bli godkänd som fristående huvudman måste du eller ditt bolag kunna styrka att ni har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för den verksamhet som ska bedrivas. 

Om du tänker starta förskola måste du också ha tillgång till  en lokal med godkänt bygglov. 

Om du tänker ansöka om start av fristående skola eller ett fritidshem i anslutning till en skola ska gör du detta hos Skolinspektionen.

Gör så här

Ta del av de regler och riktlinjer som gäller för att bedriva fristående verksamhet i Norrtälje kommun. Inför att du tänker lämna in en ansökan till barn- och skolnämnden rekommenderas att du kontaktar ansvarig handläggare på barn- och utbildningskontoret och bokar in ett möte. Vi kommer då att gå igenom hur hela ansökningsförfarandet går till och vad du behöver tänka på.

Gun Hedman Champdavoine, tillsynsinspektör
Tel 0176-283355
E-post: gun.hedman-champdavoine@norrtalje.se 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.