Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Hjälp med miljöfarlig verksamhet

I den här guiden får du vägledning i vad du behöver göra om du ska starta eller ändra en miljöfarlig verksamhet.

Steg i guiden:

Introduktion

Miljöfarlig verksamhet är all användning av mark, byggnader eller anläggningar som kan ge upphov till utsläpp i mark eller vatten, eller kan medföra andra störningar för människor eller miljön. En mer detaljerad definition av miljöfarlig verksamhet finns i miljöbalken i länklistan.

Prövningsnivåer

Olika prövningsnivåer gäller för olika verksamheter. Av miljöprövningsförordningen framgår vilka verksamheter som kräver tillstånd eller anmälan.

I en bilaga till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd anges vilken prövningsnivå som gäller för olika verksamheter, så kallade A, B eller C-verksamheter.

  • För en A-verksamhet måste du söka tillstånd hos miljödomstol.
  • För en B-verksamhet måste du söka tillstånd hos länsstyrelsen.
  • För en C-verksamhet krävs du anmäla det till bygg- och miljönämnden.
  • Övriga miljöfarliga verksamheter benämns U-verksamheter. För de behöver du varken skicka in ansökan eller anmälan, men miljöbalkens regler gäller ändå. 

Kontakta oss

Om du ska starta eller ändra en miljöfarlig verksamhet är det viktigt att du i ett tidigt skede kontaktar oss för att få information om vilka regler som gäller. Hör av dig till Kontaktcenter så hjälper vi dig vidare. Här är anmälningsblanketten för miljöfarlig verksamhet.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.