Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Göra ventilationskontroll (OVK)

I den här guiden får du veta mer om hur ventilationskontroller fungerar samt när och hur du bör göra dessa.

Steg i guiden:

Introduktion

Om du äger ett flerbostadshus, kontorsbyggnad eller liknande är du skyldig att göra obligatoriska ventilationskontroller (OVK) regelbundet. OVK ska utföras med intervall beroende på typ av ventilationssystem

Enbostadshus och tvåbostadshus omfattas inte av kravet om obligatorisk ventilationskontroll utan en funktionskontroll av ventilationssystemet ska ske när systemet tas i bruk för första gången.

Bra att veta

Beroende på vilket ventilationssystem du har ska du utföra kontrollerna med följande intervall:

  • 3-års intervall för förskolor, skolor, vårdlokaler och liknande oavsett typ av ventilationssystem samt flerbostadshus, kontorsbyggnader och liknande med FT-ventilation och FTX-ventilation.
  • 6-års intervall för flerbostadshus, kontorsbyggnader och liknande med F-ventilation, FX-ventilation och S-ventilation.

Med FT-ventilation avses fläktventilation där både frånluftsflöde och tilluftsflödena är fläktstyrda. Med F-ventilation avses fläktventilation där endast frånluftsflödet är fläktstyrt. Med S-ventilation avses självdragsventilation. Med FTX-ventilation och FX-ventilation avses FT-ventilation respektive F-ventilation med värmeåtervinning.

Tänk på att

Endast den som har behörighet och rätt behörighetsnivå får utföra funktionskontrollen.

Vid varje besiktning ska funktionskontrollanten föra protokoll och redovisa resultat av kontrollen. Ett exemplar av protokollet ska den som utfört kontrollen lämna till fastighetens ägare och ett exemplar ska skickas till Bygg- och miljökontoret.

Bygg- och miljökontoret
Box 808
761 28 Norrtälje

 

För mer information angående OVK hör av dig till kommunens Kontaktcenter.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.