Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bygga brygga

I den här guiden går vi igenom vad du bör tänka på om du vill bygga en brygga.

Steg i guiden:

Start

Reglerna och krav kan vara olika beroende på om din fastighet ligger inom eller utanför detaljplanerat område.På kartan här kan du se om din fastighet ligger inom eller utom detaljplanerat område. Hör av dig till Kontaktcenter om du vill veta om din fastighet omfattas av strandskydd. För en privat enskild brygga krävs det inte bygglov men strandskyddsdispens kan ändå krävas. Se guidning för strandskydd. För småbåtshamnar krävs det bygglov och ofta även strandskyddsdispens.

Avgift

En avgift tas ut vid prövningen av din ansökan. Vi tar även ut en avgift för det arbete vi har lagt ner om ditt ärende avslås, avvisas eller du själv återkallar det. Handläggningsavgiften för ansökan om bygglov som kommer in via e-tjänst är något lägre än om ansökan kommer in ”på vanligt vis” via en pappersblankett.

Handläggningstid

Handläggningstiden är normalt max 10 veckor från det att ansökan är komplett.  Vi får in många ansökningar på våren. Om det är möjligt så välj att ansöka en annan period.

Tänk på

Det är viktigt att du skickar med alla bilagor vi frågar efter för att vi ska kunna ta ett beslut i ditt ärende. Om du inte gör det kommer din ansökan att försenas eftersom du kommer behöva komplettera din ansökan. Bilagorna måste vara fackmannamässigt utförda. Om du inte själv kan utföra dem fackmannamässigt rekommenderar vi att du i ett tidigt skede tar kontakt med en erfaren fackman inom området för att få hjälp. Du får inte påbörja arbetet med din sökta åtgärd/byggnation förrän du har fått ett Startbesked och/eller strandskyddsdispens från Bygg- och miljönämnden.

Andra tillstånd du även kan behöva:

  • tillstånd för vattenverksamhet enligt miljöbalken som söks hos Länsstyrelsen. 

Bilagor som behövs i din ansökan

I din ansökan om bygglov och/eller strandskyddsdispens ska följande bifogas

  1. Beskriv anledning till den planerade åtgärden, samt typ av brygga (flytbrygga eller stenkista) och material.
  2. Situationsplan i skala 1:400, 1:500 eller 1:1000.
  3. Gärna fotografier över området som avses.
  4. Fasadritning i skala 1:100.
  5. Planritning i skala 1:100.
  6. Tvärsektion i skala 1:100 som visar vattenlinjen samt vattendjup

Här kan du se en exempelritning på vad du behöver bifoga i din ansökan.

Ansökan och nästa steg

Ansök i första hand via vår e-tjänst för snabbast hantering. Du behöver då inte hämta några blanketter utan kan göra din ansökan direkt. Däremot behöver du förbereda de bilagor/ritningar som ska bifogas. Använd i första hand Adobe PDF-format för bilagorna. Mer information om hur du går tillväga finns i e-tjänsten.

I andra hand hämtar du blankett för ansökan som finns under "E-tjänst och blanketter", fyller i och skickar in tillsammans med bilagorna. När ett ärende kommer in ska det först registreras. Därefter delas det ut till en handläggare. Handläggaren tittar igenom inkomna handlingar och skickar därefter ett meddelande till dig om eventuella kompletteringar eller andra upplysningar behöver skickas in.  

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.