Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ansöka om specialkost eller alternativkost

I den här guiden berättar vi hur du gör för att ansöka om specialkost eller alternativkost till ditt barn i skola eller förskola.

Steg i guiden:

Bra att veta

Om ditt barn av någon anledning behöver specialkost eller alternativ kost ska du som vårdnadshavare lämna in ett kostintyg till skolan eller förskolan som barnet går på. Om barnet behöver specialkost på grund av allergi, intolerans eller andra hälsoskäl så krävs även ett läkarintyg.

Kostintyg

Till skolstarten varje nytt läsår ska du som är vårdnadshavare lämna in ett kostintyg som rör ditt barns behov av specialkost eller alternativ kost. Informationen delas med rektorn eller förskolechefen, skolsköterska, fritids och övrig berörd personal.

Läkarintyg för specialkost

Vid specialkost krävs även ett läkarintyg. Läkarintyget behöver bara lämnas in en gång då barnet eller eleven börjar som ny på skolan. Det är däremot viktigt att du kontinuerligt berättar för skolan om eventuella förändringar eller om problem uppstår kring måltiderna.

Gör så här

På kostintyget ska du fylla i om ansökan gäller:

  • Specialkost  (ändrad kost på grund av födoämnesallergi eller överkänslighet av medicinska skäl)
  • Alternativkost  (ändrad kost på grund av religiösa och/eller etiska skäl)

Du fyller även i vilka särskilda livsmedel som ska uteslutas ur kosten. Observera att vegankost inte ingår i special- eller alternativkost. 

Om du ska ansöka om specialkost för ditt barn ska du även se till att ha ett läkarintyg eller intyg från dietist att bifoga din anmälan.

Vad händer sen?

Skriv ut kostintyget och lämna det ifyllt till rektor eller förskolechef på ditt barns skola eller förskola. Hen informerar sedan kök, skolsköterska, fritids och övrig berörd personal om ditt barns behov av special- eller alternativkost.

Tänk på:

  • Om du inte lämnar in något nytt kostintyg i början av varje läsår förutsätter skolmåltidspersonalen att eleven inte längre behöver specialkost eller alternativkost.

  • Om ditt barn som äter specialkost eller alternativ kost är sjuk eller frånvarande ska du tala om detta särskilt för skolköket.
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.