Fler bilder från Norrtälje
Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ta vattenprov

I den här guiden beskriver vi hur du kan gå tillväga för att beställa analys av ditt dricksvatten.

Steg i guiden:

Bra att veta

Egen eller delad dricksvattenbrunn

Har du en egen eller delad dricksvattenbrunn är det viktigt att vattnet provtas regelbundet. Var extra noggrann med att provta om små barn dricker vattnet. Små barn är mer känsliga för höga halter av vissa ämnen i vatten, till exempel fluorid, bly, koppar och nitrit. På Livsmedelsverkets webbplats  kan du läsa vilka rekommendationer de har för provtagning av dricksvatten.

Vattenprov och analys av dricksvattnet hos Livsmedelsverket

Om du har anlagt en ny brunn

Om du har anlagt en ny brunn bör du kontrollera vattenkvaliteten efter någon månads användning. Både vattenkvalitet och vattentillgång kan förändras med tiden och problem kan finnas i dricksvattnet utan att du märker förändringar i vare sig smak, lukt eller färg.

Livsmedelsverksamheter och föreningar

Har du en livsmedelsverksamhet, med egen dricksvattenbrunn, är du skyldig att provta vattnet enligt Livsmedelsverkets föreskrifter SLVFS 2001:30. Samma regler gäller för en förening med gemensamt vatten där förbrukningen är minst 10 kubikmeter per dygn eller att minst 50 personer är anslutna till vattenverket. 

Livsmedelsverket föreskrifter om dricksvatten

Kommunalt vatten

Har du kommunalt vatten provtas det regelbundet av VA-driften.

Förberedelser

Som konsument avgör du själv vilket analysföretag du vill anlita för din dricksvattenanalys. Kontakta det valda  företaget för mer information om provtagning, provsvar, tider och kostnad.

Tänk på att välja ett företag som är ackrediterat!

Vi är inlämningsställe för vattenprover som ska analyseras av SGS Analytics 

Du som beställt provtagningsutrustning från företaget SGS Analytics kan lämna in dina tagna vattenprover till kommunhuset för kostnadsfri leverans till företaget. Har du frågor kring kostnader och provsvaret så kontaktar du SGS Analytics.

SGS Analytics

När kan jag lämna in mina vattenprover?

September–april på helgfria måndagar, inlämning klockan 8.00–12.45.
Maj–augusti på helgfria måndagar och torsdagar, inlämning klockan 8.00–12.45.

Har du frågor om inlämning av vattenprover? Hör av dig till Kontaktcenter, telefon 0176–710 00.

Beställ provtagningsutrustning

Du kan beställa ditt analyspaket via någon av de ackrediterade analysföretag för dricksvatten som finns på marknaden. De skickar då hem provtagningsutrustning och anvisningar till dig. Utförliga anvisningar om beställning finns på deras webbplats.

Beställ rätt provtagningspaket!


Om du ska provta vattnet i en livsmedelsverksamhet (med egen brunn) eller ett gemensamt vatten (där minst 50 personer är anslutna, eller mer än 10 kubikmeter tas ut) är det viktigt att du beställer ett provtagningspaket utifrån Livsmedelsverkets föreskrifter SLVFS 2001:30.

Följ anvisningarna för provtagningen

Tänk på att läsa anvisningarna för provtagningen noga, annars kan du få ett felaktigt provsvar. Observera särskilt noga anvisningarna när du bör fylla provtagningskärlen så att du inte fyller dem för lång tid innan de ska returneras till företaget. Använd inte egna kärl!

Har du frågor kring provtagningen kontaktar du det analysföretag du valt.

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.