Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Gå till innehåll Hoppa till navigeringen Gå till nyhetsarkiv Gå till söksida Gå till kontaktsida

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Om coronaviruset, covid-19

Norrtälje kommun och Kommunalförbundet sjukvård och omsorg följer Folkhälsomyndighetens och Region Stockholms rekommendationer. Den här sidan uppdateras måndag till fredag klockan 16.00, helgfria dagar. Den 13 maj sker ingen uppdatering av nulägesbilden.

Gå till:

Aktuella restriktioner och råd

Provtagning — Vaccination

Other languages — Koronavirus suomeksi

Dagens nulägesbild 12 maj 2021

Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten • Arbeta hemifrån om det är möjligt • Vaccination: skydda dig själv och andra • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus • Umgås i en mindre krets, undvik nya kontakter • Sök vård om du behöver • Undvik kollektivtrafik, använd munskydd 

Förlängda regionala rekommendationer i Stockholms län

 De regionala rekommendationerna för att minska smittspridningen förlängs i Stockholms län, efter beslut från smittskyddsläkaren den 12 maj. Rekommendationerna uppdaterades och förlängdes den 3 maj och förlängs nu ytterligare till den 13 juni 2021.

Trots en tendens till nedgång är den nuvarande nivån på antalet smittade fortfarande mycket högt. Därför krävs att alla fortsätter att ta hänsyn till och följer givna rekommendationer och fortsätter hålla avstånd, fortsätter arbeta hemma om man kan, stannar hemma vid minsta symtom och undviker att träffa andra utanför sitt normala nära umgänge.

Nya bedömningar av de regionala rekommendationernas relevans utifrån läget kring smittspridningen görs löpande under perioden. Den 31 maj görs en särskild utvärdering om smittläget då har förändrats på ett sätt så att det motiverar förändrade rekommendationer.

På Region Stockholm ser du vilka regionala råd som gäller

Personer födda 1971 med riskfaktorer kan boka vaccination på vaccinationsmottagning

Personer i medicinska riskgrupper – alltså fas 3 – vaccineras på vårdcentral eller akutsjukhus. För den som är i riskgrupp och väntar på sin vaccination och är född 1971 eller tidigare, finns nu möjlighet att boka vaccination på en vaccinationsmottagning. Den som får tid på vaccinationsmottagning ska då också avboka sin tid på vårdcentral eller akutsjukhus.

Vaccinationsbokningen sker i appen Alltid öppet. Som ett komplement finns också en telefonbokningstjänst. Den vänder sig till invånare som inte har möjlighet att boka digitalt, exempelvis personer som saknar Bank-id, har svårt med digitala lösningar eller har behov av att boka på andra språk. Det finns totalt tio språk. Alla telefonnummer finns på 1177.se.

Mer information om vaccination av covid-19 hittar du  på 1177.se

Region Stockholm - Dagsläge covid-19 

Medskick från Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör: "Antalet patienter med covid-19 som är så svårt sjuka att de behöver intensivvård är fortfarande mycket högt. I morse rapporterade sjukhusen att det var 84 patienter med covid-19 inom intensivvården. Samtidigt behöver nu annan akut och nödvändig vård genomföras, vilket gör att vi behöver tillgång till fler intensivvårdsplatser för den vården. Det gör att det blir än mer viktigt att minska antalet personer med konstaterad covid-19. Därför ber vi dig återigen att fortsätta hålla råd och rekommendationer samt att vaccinera dig så snart du erbjuds göra det".

Dagsläget 12 maj

 • Antal konstaterade fall av covid-19 sedan pandemins början: 243 381
 • Antal patienter som avlidit med covid-19 sedan pandemins början: 4 266

Nu vårdas

 • 84 patienter med covid-19 i intensivvård
 • 293 patienter med covid-19 vid geriatrik och akutsjukhus
 • Totalt antal patienter med covid-19 i behov av sjukhusvård: 377 patienter

På Region Stockholms hemsida kan du läsa lägesrapporten i sin helhet

Coronarestriktionerna förlängs

På dagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven att restriktionerna förlängs till den 1 juni.. Beslutet innebär att barer och restauranger kommer kunna hålla öppet fram till klockan 22.30 och nya anpassade publiktak införs. Det har tidigare aviserats att lättnader för bland annat kultur- och idrottsevenemang kunde bli aktuellt redan den 17 maj. Att det inte blir så beror på att smittspridningen är kvar på en alldeles för hög nivå, enligt Löfven. Efter avstämning med regionerna kan man konstatera att  inte är där i dag.

Detta gäller från den 1 juni

 • Restauranger och barer får hålla öppet till 22.30 med alkoholservering fram till 22.00
 • För inomhusarrangemang utan anvisade sittplatser består taket om åtta personer. Med sittplatser höjs taket till 50 deltagare
 • För utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 deltagare. Med anvisade sittplatser tillåts 500 deltagare
 • För utomhusarrangemang som orientering, löpning och segling tillåts 150 personer
 • Kollo och lägerverksamhet för barn ska åter kunna arrangeras
 • Marknader och nöjesparker kan öppna med speciella föreskrifter
Antal bekräftade fall av covid-19
I dagsläget uppgår antalet laboratorietestade fall av covid-19 i Sverige till totalt 1 027 934 varav 243 381 fall i Stockholmsregionen. Folkhälsomyndigheten rapporterar in nya siffror varje tisdag-fredag.
Källa: Folkhälsomyndigheten den 12 maj 2021 klockan 14.00

Restriktioner, råd och rekommendationer

Med anledning av coronaviruset gäller vissa lagstadgade restriktioner och förbud, samt allmänna råd till allmänheten. Läs mer om dessa via nedanstående länkar:

Skärpta regionala rekommendationer för Region Stockholm

Nationella råd på Krisinformation.se


Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information. Via länken nedan får du tips på hur du ska tänka och agera.

Läs mer om källkritik på Krisinformations webbplats

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.