Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Nya vägnamn och kvartersnamn

10 mars 2016

De områden som planeras bebyggas i Östhamra-Björnö och på södra infartens östra sida har nu fått sina kvartersnamn.

Vid södra infarten, Görla 8:1 och Tälje 4:45

Området på södra infartens östra sida, där vår nya brandstation planeras byggas, får namnet Brandmannen och kvarteret intill får namnet Aviatören. Den väg som planeras gå mellan kvarteren kommer att heta Alestavägen. 

Kvarteren får sina namn med anledning av att de ligger i närheten av gamla flygfältet som har kvartersnamn på yrkestitlar, såsom Flygspanaren, Fältmätaren, Motormannen med flera. 

Alestavägen får sitt namn efter den medeltida byn Athalstadum som låg i området och som i jordeböckerna från 1500-talet även kallades Alesta. Jordebok är en förteckning över jordegendomar som underlag för beskattning med uppgifter om gårdens läge, storlek, avkastning, ägarens namn med mera.

Karta över kvarteren Brandmannen och Aviatören 

I Björnö, Östhamra 1:15

De områden i Östhamra-Björnö som planeras för byggnation får kvartersnamn på temat krydd- och örtnamn med anledning av att det tidigare har legat en handelsträdgård i området.

De nya kvartersnamnen blir:
Kryddhyllan, Pepparkvarnen, Saltkvarnen, Anisen, Basilikan, Chilin, Dillen, Dragonen, Flädern, Humlen, Ingefäran, Johannesörten, Kardemumman, Kanelen, Koriandern, Lagerbladet, Malörten, Mejramen, Myntan, Oreganon och Persiljan.

Karta med de nya kvartersnamnen i Östhamra-Björnö

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.