Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Låga grundvattennivåer i Norrtälje kommun

4 maj 2017 kl. 08:50

Grundvattennivåerna i kommunen är just nu under eller mycket under de normala för årstiden enligt de nationella myndigheterna SMHI och SGU.

spola vatten från kran i dricksglas

När grundvattennivåerna är låga finns risk att brunnar sinar (vattnet tar slut) och dricksvattnet får en försämrad kvalitet. För att minska riskerna att det inträffar är det viktigt att vi hjälps åt att spara på vattnet. Längre ner på sidan får du tips på hur du kan minska din vattenförbrukning. 

Var vi behöver vara extra sparsamma med vattnet

Boende i områden som försörjs med dricksvatten från grundvattentäkter (grundvatten) uppmanas att tänka på sin vattenförbrukning. Det gäller oavsett om du får ditt vatten från ett kommunalt vattenverk, en samfällighet eller egen brunn. Särskilt känsligt är det i områden längs kusten. Här kan du läsa mer om dricksvattenförsörjning i kustnära områden

För boende i områden som försörjs med kommunalt dricksvatten från Mälaren (Norrvatten) bedömer vi det i dagsläget inte som nödvändigt att gå ut med några restriktioner för användandet av dricksvattnet, eftersom att vattnet från Mälaren är ett ytvatten

Så här kan du spara på vattnet

 • Fyll inte pool, badtunna eller spaanläggning med vatten från ett kommunalt vattenverk, samfällighet eller egen brunn. Här kan du läsa mer om vatten till pool, badtunna och spaanläggning.  
 • Samla regnvatten i tunnor för att vattna rabatter och gräsmatta med. Det vattnet är dessutom syrerikare.
 • Anlägg helst inga nya rabatter eller gräsmatta som kräver mycket vattning.
 • Diska inte under rinnande vatten.
 • Kör disk- och tvättmaskin när de är fulla och använd kortprogram.
 • Laga alla droppande kranar och rinnande toaletter.
 • Installera snålspolande kranar och duschmunstycken - då kan vattenmängden halveras.
 • Installera snålspolande toaletter.
 • Fyll inte badkaret och ta en kort dusch istället för en lång.
 • Stäng av vattnet medan du schamponerar håret.
 • Stäng av kranen när du borstar tänderna.
 • Det går åt en del vatten till att skölja förpackningar som ska återvinnas – till exempel yoghurtpaket. Om du diskar för hand; använd diskvattnet som blir över för att skölja ur förpackningar. Du kan också klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur med ett torkpapper/hushållspapper i stället för att skölja med vatten.

Brist på grundvatten och saltpåverkat dricksvatten

I Norrtälje kommun är förutsättningarna små för att det ska bildas nytt grundvatten och magasinering av detta. Det beror på tunna jordlager, lite nederbörd och den typ av berggrund som finns i kommunen. Nu när marken är uttorkad på många platser behövs stora nederbördsmängder för att nytt grundvatten ska bildas. 

Risken för brist på grundvatten är störst under sommarmånaderna – precis under den tid som flest invånare vistas i kommunen. Hur mycket vatten du använder kan påverka tillgången på vatten hos dina grannar. Tänk på att grundvattennivåerna vanligtvis sjunker cirka en centimeter per dygn under sommaren.

Det finns även en risk att saltvattnet från havet tränger in i de kustnära områdena i kommunen, eller att djupliggande saltvatten i berggrunden tränger in i din brunn. Idag beräknas var tredje brunn i Norrtälje kommun ha problem med saltvatteninträngning. Här kan du läsa mer om salt brunnsvatten. 

Information och film från SGU (Sveriges geologiska undersökning) om grundvattenläget

Frågor och svar om låga grundvattennivåer

Karta med aktuell prognos över grundvattennivåer

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.