Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Chatta med oss
Så här hanterar vi dina personuppgifter
Ring oss på 0176 710 00
Ring oss på 0176 710 00
Göm
Starta ny chatt

Vecka 45 - uppmärksamhetsvecka om alkohol

Över en miljon människor i Sverige beräknas ha någon form av riskbruk av alkohol och som kan leda till ett missbruk och svåra medicinska skador men där problemen ännu inte är allvarliga. Vecka 45 är en återkommande uppmärksamhetsvecka kring alkohol och dess konsekvenser.

alkohol

Uppmärksamhetsveckan 2017

 

För sjunde året i rad genomför ett 20-tal frivilligorganisationer samordnade aktiviteter i samarbete med andra aktörer under vecka 45, allt för att uppmärksamma alkoholfrågan ur ett folkhälsoperspektiv samt för att upplysa om riskbrukets skadeverkningar konsekvenser.

Visst du att alkohol är den tredje största riskfaktorn bakom ohälsa och för tidig död (Folkhälsomyndigheten 2016)?  Berusning står bakom många direkta fysiska skador av alkohol som våldsbrott, sexualbrott, drunkning, bränder, fall och trafikolyckor. Dessutom drabbas många barn, anhöriga och arbetskamrater. På denna här sidan kan du läsa mer om årets uppmärksamhetsvecka 2017

Vad är riskbruk?

Dricker du ofta mycket alkohol per tillfälle, till exempel under en och samma kväll? Nästan alla människor kan dricka alkohol om de vill, och ändå leva långa, friska liv. Allt beror på hur man dricker. Hur dricker du?

De allra flesta dricker måttligt men man räknar med att ungefär 700 000* svenska dricker så mycket att de riskerar att ta skada, vilken brukar kallas för "riskbruk". Riskbruk handlar om den alkoholkonsumtion som, om den fortsätter, riskerar att leda till ett alkoholberoende/missbruk och svåra medicinska skador men där problemen ännu inte är allvarliga.

För att ange ett riskbruk i mängd alkoholdryck används den här definitionen (ett standardglas innehåller 12 gram alkohol):

  • Om en man dricker mer än 14 standardglas per vecka
  • Om en kvinna dricker mer än 9 standardglas per vecka

Eller:

  • Om en man dricker mer än 4 standardglas vid ett och samma tillfälle
  • Om en kvinna dricker mer än 3 standardglas vid ett och samma tillfälle.

Även lägre alkoholkonsumtion kan vara ett riskbruk, exempelvis under graviditet, i arbetslivet, i trafiken samt under uppväxtåren. Detsamma gäller när man har vissa sjukdomar, äter vissa mediciner samt för dem som har ökad känslighet för alkohol.

Barn till föräldrar som missbrukar alkohol

Vi vill gärna uppmärksamma barnen i samband med att vi pratar alkohol. Våra barn påverkas oftast mer än vad vi vuxna tror när någon i deras närhet dricker för mycket. För att stötta och stärka barn som växer upp med en förälder som missbrukar alkohol, erbjuder vi i kommunen gruppträffar. Dessa gruppträffar riktar sig till barn och ungdomar mellan 6-18 år. 

Vi träffas tio gånger och tar upp olika teman för att alla ska få möjlighet att prata om sina tankar och dela erfarenheter med varandra.

Samordnare för dessa grupper är Åsa Erkensjö.
Telefon: 0176-719 02

Här kan du läsa mer om dessa grupper

 

Kontakt
  • Sofie Ahlholm - Folkhälsostrateg
  • 0706390814
  • Trygg i Norrtälje kommun, Hantverkaregatan 20B
Till Trygg i Norrtälje kommun
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.