Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Chatta med oss
Så här hanterar vi dina personuppgifter
Ring oss på 0176 710 00
Ring oss på 0176 710 00
Göm
Starta ny chatt

Fadderverksamhet

Du kan bli fadder för en nyanländ ungdom, vuxen eller familj. Genom att bli fadder har du möjlighet att hjälpa en nyanländ att få en bra start i sitt nya hemland, samtidigt som du lär känna en ny kultur.

Att vara fadder handlar om att du ger en nyanländ möjlighet att träna svenska och få komma in och lära sig mer om ett vanligt svenskt vardagsliv genom att umgås med dig eller din familj och ibland följa med på dina aktiviteter. Du kan också hjälpa till genom att förklara hur saker och ting fungerar i Sverige. Din insats hjälper dessa personer att komma in snabbare i Norrtälje kommun.

Vi tror på att integration sker genom möten mellan nyanlända och etablerade svenskar vilket i det stora sammanhanget förstärker den sociala sammanhållningen utifrån ett ömsesidigt kulturellt utbyte. Integrationssamordnaren i kommunen är ditt stöd under processen. Du får möjlighet till utbildning och alla verktyg som behövs för att du skall känna dig bekväm.

Vem kan bli fadder och vem blir du fadder för?

En enskild person, ett par eller en familj kan ansöka om att bli fadder och skall vara minst 16 år. Du väljer själva om du vill träffa en nyanländ ungdom, vuxen eller familj.

Hur ofta träffas ni?

Ni skall träffas 1-2 gånger i månaden. Fadderskapet pågår så länge båda parter vill. Fadderskap är ideellt, men vissa tillfällen anordnas för alla faddrar och nyanlända att tillsammans träffas på en gemensam aktivitet för att umgås och dela erfarenheter.

Vad hittar ni på?

Enklare aktiviteter som att äta mat ihop, fika, gå på bio, promenera, baka eller sporta. Fler förslag på aktiviteter tillhandahålls under utbildningen.

Vill du bli fadder?

Kontakta integrationssamordnaren för intresse att bli fadder eller om du har frågor, se kontaktuppgifter ovan.

Så här går det till:

  1. När intresse mottagits blir du kontaktad samt inbjuden till utbildning
  2. Utbildningstillfälle
  3. Samordnaren på kommunen går igenom din anmälan och matchar dig med en nyanländ. Du bjuds in till samordnaren som bestämmer tid och aktivitet för nästa fadderträff.
  4. Du har alltid ett stöd under tiden du är fadder
Kontakt
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.