Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Rådgivande folkomröstning

Söndagen den 12 november 2017 hölls en rådgivande folkomröstning om glesbygdsskolor och kommunalt glesbygdsprogram i Norrtälje kommun.

Det här är frågan som den rådgivande folkomröstningen handlade om:
Vill du att Norrtälje kommun ska behålla och utveckla alla glesbygdsskolor samt upprätta ett kommunalt glesbygdsprogram med helhetsperspektiv över kommunens samtliga områden?

Du kunde rösta på två sätt; antingen genom att förtidsrösta eller att rösta på omröstningsdagen den 12 november. Informationen på röstkorten finns översatta på flera olika språk (se länk här intill).

Information in English and other languages

Tietoa suomeksi

Det här händer:

  • 30 dagar före omröstningen fastställs röstlängden.
  • Under vecka 43 skickas röstkorten ut per post till röstberättigade. Där finns där också med en lista med öppettider för de olika omröstningslokalerna.
  • Du kan börja förtidsrösta måndagen den 30 oktober och ända fram till omröstningsdagen den 12 november. OBS! Öppettiderna varierar i de olika omröstningslokalerna för förtidsröstningen. Ta med ditt röstkort och din id-handling som intygar vem du är.
  • Omröstningsdagen 12 november. Ta med ditt röstkort och din id-handling som intygar vem du är. Omröstningslokalerna är öppna mellan klockan 10.00 och 18.00.
  • Resultatet redovisas på kommunens webbplats kort efter omröstningsdagen, senast onsdagen den 15 november. Du kommer att kunna hitta resultatet från en länk på denna sida.

Om du inte har fått eller om du har tappat bort ditt röstkort så kan du få ett dubblettröstkort i kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14 i Norrtälje. Du kan göra det under kommunhusets ordinarie öppettider samt 10-18 på söndagen den 12 november. Du kan också hämta ut ett dubblettröstkort på kontaktcenter i Hallstavik under ordinarie öppettider.

Rättelse: Omröstningslokal i valdistrikt Rådmansö är Rådmansö bygdegård på Gräddö Varvsväg.

Läs mer om själva omröstningen (klicka på länken så kommer du direkt till text):

Vad röstar vi om?
Var kan vi rösta?
Hur kom omröstningen till?

 

Rösträkningen

Rösträkningen börjar klockan 18.00 i omröstningslokalerna, direkt efter omröstningen har avslutats. Lokalerna är öppna för allmänheten tills rösterna i respektive omröstningslokal är räknade. Här kan du se det preliminära resultatet från och med söndag kväll.

Vad röstar vi om?

Den fråga som invånarna i kommunen ska ta ställning till kommer att vara samma fråga som ställdes i samband med en namninsamling:

Vill du att Norrtälje kommun ska behålla och utveckla alla glesbygdsskolor samt upprätta ett kommunalt glesbygdsprogram med helhetsperspektiv över kommunens samtliga områden?

För de röstberättigade finns tre röstningsalternativ: ja, nej och ett alternativ med en blank röstsedel.

Var kan vi rösta?

Förtidsröstningen sker på dessa platser från och med 30 oktober till och med omröstningsdagen:
Kommunhuset Ankaret eller på de kommunala biblioteken i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik, Väddö, Rodengymnasiet (Norrtälje), Herräng, Bergshamra, Edsbro, Rånäs och Skederids skola.

Öppettider och adress till omröstningslokalerna hittar du via denna länk.  

På omröstningsdagen den 12 november sker röstningen i dessa lokaler. Se på ditt röstkort vilken din omröstningslokal är.
Kommunhuset Ankaret, de kommunala biblioteken i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik, Väddö, Rodengymnasiet (Norrtälje), Herräng, Bergshamra, Edsbro, Rånäs samt Rådmansö bygdegård i Gräddö, Grisslehamns medborgarhus och församlingsgården på Vätö.

Hur kom omröstningen till?

Den rådgivande folkomröstningen har tillkommit genom en namninsamling, där mer än tio procent av de röstberättigade invånarna i kommunen skrivit under namninsamlingen. Kommunfullmäktige beslutade den 3 april att en rådgivande folkomröstning ska hållas. Den 12 juni fastställde kommunfullmäktige att omröstningen ska ske på söndag den 12 november i år.

Utslaget/resultatet i en kommunal folkomröstning är alltid rådgivande enligt lagstiftning.

Kontakt
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.