Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Nationella minoriteter

Sveriges fem nationella minoriteter - judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar - har sedan 2010 stärkta rättigheter och möjligheter tack vare lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Minoritetsflaggorna

Samordnaren Heli Kivimäki Hedin med de nya minoritetsflaggorna inför minoritetsveckan.

Anmälan till minoritetsveckan.

 

De nationella minoriteter ska kunna behålla och utveckla sin kultur, och myndigheterna är skyldiga att informera om minoriteternas rättigheter och ge dem inflytande i frågor som rör dem. Minoritetslagen gäller i hela Sverige, i alla kommuner.

Nu anordnar kommunen en minoritetsvecka för att sprida kunskap om nationella minoriteter och nationella minoritetsspråk. Veckan äger rum den 25-29 september och programmet ser ut som följande:

MÅNDAG 25 september: Invigningen + tema sverigefinnar

11.30 Havspiren Plantering av ett jubileumsträd vid havspiren.

14.30 Norrtäljesalen i kommunhuset. Kommunalråd Ingrid Landin inviger veckan. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, regeringens särskilda utredare Lennart Rohdin och professor emerita Leena Huss talar.

 

TISDAG 26 september: tema romer

10.00-12.00 Norrtäljesalen i kommunhuset

Få en heltäckande av romers historia och dagens situation av Jon Pettersson från Frantzwagner Sällskapet.

 

ONSDAG 27 september: tema samer

10-12 Norrtäljesalen i kommunhuset

Om konsekvenserna av ett förlorat modersmål och kampen för en samisk identitet, av Augustprisvinnare och journalisten Ann-Helen Laestadius, samt visning av Mona Mörtlunds kortfilm Mie halvan kotia ("Jag vill hem")

 

TORSDAG 28 september: tema tornedalingar

10-12 Norrtäljesalen i kommunhuset

Hur gick det till när skollagen ändrades och minoritetsbarn utan grundläggande kunskaper fick modersmålsundervisning? Årets sverigefinsk vardagshjälte Daniel Särkijärvi berättar om det och om hans verksamhet för meänkielitalande barn. Även visning av Mona Mörtlunds kortfilm Mie halvan kotia ("Jag vill hem").

 

FREDAG 29 september: tema judar

10-12 Norrtäljesalen i kommunhuset "Från vaggan till graven". Yael Fried från Judiska musee berättar om hur judar firar sina helger, och om hur den judiska läran, toran, påverkat tänkandet i årtusenden.

 

Sverigefinnar i Norrtälje

Norrtälje kommun ingår sedan 1 januari 2012 i finskt förvaltningsområde. Det medför större rättigheter för den minoriteten och innebär bland annat att kommunen är skyldig att erbjuda barn- och äldreomsorg på finska. Kommuninvånarna har även rätt att använda finska vid muntliga och skriftliga kontakter med myndigheter i ärenden där myndigheten är beslutsfattare.

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.