Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Förändrad navigering och startsida på norrtalje.se

I slutet av juni 2016 byter norrtalje.se skepnad. Det är för ögat inte några dramatiska förändringar, men sättet att navigera sig fram på webbplatsen kommer att förändras en hel del.

I början av 2016 har vi genom programmet Superservice genomfört flera olika typer av användarundersökningar för att reda ut vad besökarna på norrtalje.se upplever när de vill utföra olika typer av ärenden. Det framgick då att navigeringen var svår att förstå och hantera. Många upplevde att det var svårt att få en överblick och därmed klicka rätt.

Under våren har vi jobbat med att förändra navigeringen och strukturen. Det har inneburit att vi gjort en del tekniska förändringar men vi har också jobbat en hel del med att strukturera om innehållet.

Det som framkommit tydligt från användarundersökningar är att de flesta vill ha en sak i taget. Man vill snabbt kunna förstå vad som är vad och klicka sig vidare. Att erbjuda en sak i taget på en så omfattande webbplats som kommunens är inte helt enkelt. Det är mycket innehåll och information som slåss om besökarens uppmärksamhet.

Menystrukturen

Navigationen på norrtalje.se bygger på en kommungemensam innehållstruktur som är framtagen av många kommuner i samarbete med funkaNu. Den har arbetats fram med hjälp av omfattande användartester och fokusgrupper från olika delar av samhället. I praktiken innebär det att flera olika verksamheter inom kommunen samlas inom en och samma ingång i toppmenyn. Innehållsmässigt har alternativen i toppen inte förändrats, men hur menyn fungerar och vad som finns under skiljer sig en del.

I den förändrade navigeringen klickar du på en av ingångarna i toppmenyn och kommer då till en sida där vi valt ut de vanligaste sidorna inom detta område. Härifrån kan man klicka sig ner i strukturen direkt, utan att behöva landa på ännu en sida som sammanfattar ett område. "Pang på", som några besökare uttryckte det i undersökningen.

 Skärmbild på en landningssida på norrtälje.se

Under varje huvudingång finns oftast många olika områden. Exempelvis under barn och skola finns bland annat information om förskola, grundskola, gymnasium och vuxenskola. Sådana sidor har ofta en förmåga att bli ganska tomma eftersom det är sidorna som finns under dessa som bär den information som efterfrågas. För att tydligare visa vad ett område innehåller och leda besökare vidare kommer besökaren till en sida som samlar allt innehåll inom området.

 Skärmbild på en samlingssida på norrtälje.se

På en kommunal webbplats är det mycket information som ska finnas och denna skrivs ofta så att ett ämne beskrivs på en sida. Det innebär i praktiken att det blir ganska många sidor som ska presenteras i någon form av logisk ordning. För att förenkla navigeringen från en sida och till andra sidor som finns under denna eller i samma nivå har vi lagt en menynavigering till höger på dessa sidor. Klickar man på namnet på en sida i menyn kommer man till den sidan. Klickar man på ett plus-tecken i kanten fälls menyn ut och man kan se vad som finns under den sidan.

 

Skärmbild på en anläggning på norrtalje.se

 

Förändrad startsida

En kommuns startsida är för en majoritet av besökarna inte alls viktig. De flesta besökare kommer direkt till det mål de vill ha via länkar, favoriter eller en sökmotor. Mindre än hälften kommer via startsidan. Även om de flesta inte besöker startsidan är den viktig för de besökare som återkommer ofta till norrtalje.se. Vi har gjort en del förändringar vad gäller utseendet och huvudsyftet har varit att kunna presentera fler saker i första skärm (som vi webbnördar kallar det som vi ser direkt när vi kommer till en sajt, utan att vi behöver scrolla). Statistiken visar att få av våra besökare scrollar ner överhuvudtaget, utan de flesta klickar sig direkt vidare via meny eller sök.

 Skärmbild på startsidan på norrtälje.se

Arbetet fortsätter

I och med dessa förändringar har vi gjort en del stora förändringar i den underliggande plattformen av webbplatsen. Det innebär inte att webbplatsen är färdig. Arbetet med ett förbättra både innehåll och funktionalitet fortsätter hela tiden, allt för att ge en bättre service.

Har du kommentarer om de förändringar vi gjort, ris eller ros eller kanske förslag på hur det kan bli ännu bättre är du varmt välkommen att höra av dig till Programledare, Maria Sognefors 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.