Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Chatta med oss
Så här hanterar vi dina personuppgifter
Ring oss på 0176 710 00
Ring oss på 0176 710 00
Göm
Starta ny chatt

Om matavfallsinsamling och rötning

Vi uppdaterar sidan löpande med fler frågor och svar så snart vi har ny information som kan vara intressant för dig att känna till.

Varför ska Norrtälje kommun börja med matavfallsinsamling?

Regeringens mål är att minst hälften av allt matavfall från hushåll, storkök, butiker och restauranger ska sorteras ut och behandlas biologiskt senast 2018. Det är alltså hög tid att komma igång med den separata insamlingen av matavfall från småhus (permanentboende och fritidsboende), hushåll i flerbostadshus och verksamheter/företag även i vår kommun!

Är det vanligt med matavfallsinsamling?

Ja, drygt 200 av Sveriges 290 kommuner sorterar redan ut matavfall. 

När börjar matavfallsinsamlingen i Norrtälje kommun?

Under hösten 2018 börjar insamlingen och införs områdesvis. Insamling kommer dock inte att ske på öar utan bro- och bilfärjeförbindelse. I dagsläget kan vi inte erbjuda insamling i dessa områden på grund av att det inte innefattas i nuvarande entreprenad för avfallshämtningen. Möjligheterna kommer att utredas inför kommande upphandling. Abonnenter i dessa områden som efter överenskommelse med oss har flyttat sin avfallsbehållare till fastlandet kommer däremot att erbjudas hämtning av matavfall. 

När kommer införandet vara klart?

Vi räknar med att vara klara med införandet i hela kommunen under 2019.

När börjar hämtning av matavfall i mitt område?

I vilken ordning respektive område kommer att få sitt matavfallskärl för att börja sortera är inte bestämt än. Vi kommer att skicka dig information i god tid innan insamling av matavfall börjar i ditt område.

Vad händer med matavfallet efter insamlingen?

Matavfallet transporteras till en biogasanläggning där det rötas och blir biogas och biogödsel.

Varför bör jag sortera ut matavfall?

Matavfall innehåller energi och om vi sorterar ut det kan energin tas omhand genom rötning och bli biogas och biogödsel. Biogas fungerar som bränsle för till exempel bilar och bussar, har lägre miljöpåverkan och släpper ut mindre koldioxid än bensin och diesel. I processen där matresterna blir biogas bildas även biogödsel, som kan ersätta konstgödsel på åkermarker när ny mat odlas. Om du sorterar ut matavfallet bidrar du alltså till att förbättra vår miljö och att vi får renare luft och åkermarker.

Vad innebär det att matavfallet rötas?

Rötning är en naturlig process där organiskt material (så som växtrester, matrester och liknande naturligt material som lätt bryts ner) äts upp av mikroorganismer som trivs i en syrefri miljö. Till skillnad från kompostering tar rötning vara på både näringen och energin i avfallet. Vid kompostering tas endast näringen tillvara (förutsatt att kompostjorden används för odling). På Avfall Sveriges webbsida kan du läsa mer om rötning.

Måste jag sortera ut mitt matavfall? 
Nej, det kommer inte vara tvingande att sortera ut matavfallet men det är ett miljösmart val att låta oss samla in det i stället för att kasta det tillsammans med det brännbara hushållsavfallet och låta energin i matavfallet bara gå upp i rök. Tänk på att en papperspåse med matavfall ger energi som räcker till att köra 2,5 kilometer med en biogasbil.

Blandas inte matavfallet med restavfallet när det hämtas?

Nej, olika typer av avfall blandas aldrig med varandra. När kärlen för matavfall töms samtidigt med restavfallet (det övriga hushållsavfallet) använder vi tvåfacksbilar med skilda fack för matavfall och restavfall. Det gör att vi kan hämta olika typer av avfall samtidigt.

Till fler frågor och svar om matavfallsinsamlingen

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.