Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Chatta med oss
Så här hanterar vi dina personuppgifter
Ring oss på 0176 710 00
Ring oss på 0176 710 00
Göm
Starta ny chatt

Kärl för matavfall

Vi uppdaterar sidan löpande med fler frågor och svar så snart vi har ny information som kan vara intressant för dig att känna till.

Vilken typ av kärl ska papperspåsarna med matavfall läggs i?

Alla kommer att erbjudas ett särskilt matavfallskärl på 140 liter. Kärlet är cirka 107 centimeter högt, 50 centimeter brett och 55 centimeter djupt. Det är utformat med hjul och draghandtag. Kärl på 140 liter är den enda storleken som erbjuds.
Här kan du läsa vad som gäller specifikt för verksamheter/flerbostadshus

Hur och när får jag kärl för matavfall?

Kärlen kommer att ställas ut av vår entreprenör. Vi kommer att skicka dig information i god tid innan vi ställer ut kärlen och insamlingen av matavfall börjar i ditt område.

Betalar jag något extra för kärlet?

Nej, kärlet och leveransen av kärlet till din fastighet ingår i ditt abonnemang.

Vem äger kärlet?

Det är kommunen som äger kärlet. Om kärlet går sönder eller försvinner behöver du ersätta kommunen för att leverera ett nytt kärl. 

Var ska kärlet stå?

Har du ett småhus ska det placeras intill ditt gröna sopkärl för restavfallet (det övriga hushållsavfallet). 
Här kan du läsa vad som gäller specifikt för verksamheter/flerbostadshus

Hur ska kärlet stå?

Har du ett småhus ska kärlet placeras så att det är lättillgängligt, det vill säga, på hårt underlag utan nivåskillnad, ingen växtlighet som hindrar framkomlighet och så nära sopbilens uppställningsplats som möjligt.
Här kan du läsa vad som gäller specifikt för verksamheter/flerbostadshus

Kommer kärl att ställas ut till alla?

Nej, inte till de som framöver meddelar oss att de inte vill sortera ut matavfall. I början på 2018 skickar vi dig information om när och hur du kan meddela oss ditt önskemål. Vi kan i dagsläget inte ta emot din anmälan eller avanmälan då detta berör cirka 35 000 småhus och cirka 900 verksamheter/flerbostadshus som behöver hanteras systematiskt. Det är även viktigt att du fått all relevant information innan du tar ett beslut, så som avgifterna i den nya taxan vilken troligtvis beslutas i slutet av 2017.

Kärl kommer inte heller att ställas ut till fastigheter på öar utan bro- och bilfärjeförbindelse då dessa områden i dagsläget inte kan erbjudas matavfallsinsamling. 

Kan jag som bor i småhus dela kärl för matavfall med mina grannar?

Detta kan vi svara på först när avfallstaxan för 2018 är beslutad, det är i taxan sådant regleras. Taxan för 2018 förväntas beslutas av kommunfullmäktige i slutet på 2017. 

Jag bor i småhus och har inte utrymme för ett kärl till. Hur gör jag?

Om det inte finns plats där det befintliga kärlet för hushållsavfallet är placerat kanske det finns en annan lämplig plats med utrymme båda kärl. Tänk på att du behöver meddela renhållningsavdelningen om du flyttar ditt kärl. Om gångavståndet mellan sopbilens uppställningsplats och sopkärlet överstiger 10 meter får du betala ett tillägg på årsavgiften. Här hittar du information om tilläggsavgift för gångavstånd.

Till fler frågor och svar om matavfallsinsamlingen

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.