Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Specifikt för flerbostadshus och verksamheter

Vi uppdaterar sidan löpande med fler frågor och svar så snart vi har ny information som kan vara intressant för dig att känna till.

På den här sidan har vi samlat frågor och svar som gäller specifikt för flerbostadshus och verksamheter. Svar och frågor som är generella och gäller alla hittar du på de övriga sidorna med frågor och svar.

Kan jag som bor i lägenhet också sortera ut matavfall?

Bor du i lägenhet är det din hyresvärd eller styrelsen i din bostadsrättsförening som beslutar om ni ska ha insamling av matavfall. Det är de som ansvarar för att det finns plats för matavfallskärl eller annan behållare för matavfallet vid fastigheten.

Kan jag som hyr lokal för verksamhet/företag också sortera ut matavfall?

Om du hyr lokal för din verksamhet/företag kontaktar du fastighetsägaren/bostadsrättsföreningen för besked om matavfallsinsamling planeras införas i fastigheten och hur den kommer ordnas. 

Hur vet jag som hyresvärd eller styrelsemedlem i bostadsrättsförening hur jag ska gå tillväga?

Vi på renhållningsavdelningen kommer att ta kontakt med alla fastighetsägare av flerbostadshus och styrelser i bostadsrättsföreningar efter årsskiftet. Vi har under vecka 44 skickat ett brev till samtliga med information om hur de hör av sig för att meddela en kontaktperson. Här kan du läsa breven. Har du frågor innan dess är du välkommen att höra av dig till vårt Kontaktcenter. 

Vilka kärl/behållare kan verksamheter och flerbostadshus ha?

140-liter är den enda storleken på kärl som erbjuds för utsortering av matavfall, dessa levereras och tillhandahålls i önskat antal utan extra kostnad. Kärlet är cirka 107 centimeter högt, 50 centimeter brett, 55 centimeter djupt och utformat med hjul och draghandtag. I samråd med renhållningsavdelningen kan andra behållare godkännas, dessa bekostas i så fall av verksamheten/fastighetsägaren.

Hur ska matavfallet sorteras ut?

För flerbostadshus kommer mindre särskilda papperspåsar till hushållen att ingå i abonnemanget. Papperspåsar kommer inte att ingå i abonnemanget för verksamheter men de kan beställa insatssäckar till 140-literskärlet mot en kostnad. Kostnaden kan vi meddela först när upphandlingen av säckar är klar.  

Var och hur ska kärlet/behållaren stå samt vad krävs för att sortera ut matavfall?

Det behöver finnas utrymme för kärl/behållare för matavfall med en fungerade lastning utifrån tillgänglighet och arbetsmiljö. Här kan du se vilket utrymme sopbilen behöver.

Det utrymme som idag finns avsatt för avfall är troligtvis tillräckligt. Med matavfallsinsamling är avfallsmängden den samma, skillnaden blir att den delas upp i två fraktioner; matavfall och restavfall (det övriga hushållsavfallet).

Flerbostadshus med sopnedkast behöver ordna en annan lösning för avfallshanteringen. Läs gärna Avfall Sveriges Handbok för avfallsutrymmen för idéer och vägledning. Tänk på att, om ni har planer på att bygga om eller bygga till för att lösa er framtida avfallshantering, kan bygglov behövas innan några arbeten påbörjas.

Kan en tankbil hämta matavfall, som är malt med avfallskvarn, från verksamheter och flerbostadshus?

Ja, men inköp och installation av kvarn står verksamhetsutövaren eller fastighetsägaren för. Har du planer på att installera en matavfallskvarn bör du först rådgöra med renhållningsavdelningen avseende tillgängligheten för tömning. 

Hur ofta hämtas matavfallet?

Hämtningen följer intervallen i de sopabonnemang som finns att välja på för verksamheter och flerbostadshus.

Till fler frågor och svar om matavfallsinsamlingen

Till Avfall och återvinning
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.