Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Rodengymnasiet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet lärlingsutbildning

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett bra val för dig som är kreativ, tycker om mat, människor och vill arbeta med service. Det är ett yrkesförberedande program som förbereder dig för ett arbete inom branschen. På Rodengymnasiet erbjuds inriktningen ”Kök och servering”.

Vad får du lära dig?

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig att producera mat och bakverk. Dessutom får du lära dig att hantera livsmedel på ett säkert sätt. Du lär dig också om olika matlagningsmetoder, om bakning och om servering och service. I detta ingår kunskaper om måltiden som helhetsupplevelse, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.

Under dina perioder med arbetsplatsförlagt lärande får du träna dig i yrket under verkliga förhållanden tillsammans med aktiva i branschen. Du får lära dig att samarbeta och du utvecklar också din förmåga att bemöta kunder och ge god service. Dessutom blir du väl förberedd för det arbetsliv som kommer att möta dig efter dina studier.

Hur jobbar vi?

Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig ett yrke genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. Den största skillnaden mellan en gymnasial lärlingsutbildning och skolförlagd gymnasial yrkesutbildning är att du, som lärling, är en del av ett arbetslag på en arbetsplats. Minst halva din utbildning sker på en eller flera arbetsplatser vilket ger god kontakt med arbetslivet. På skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena och vissa delar av karaktärsämnena som ingår i programmet och du behöver i ditt yrke.

Vad händer sen?

Efter avslutad utbildning kan du till exempel arbeta som restaurang- eller storkökskock, bartender eller servitör. Vill du få grundläggande behörighet att studera vidare på högskola eller universitet så går det också bra hos oss.

Programplan i korthet

Gymnasiegemensamma ämnen 900 poäng
Programgemensamma karaktärsämnen 400 poäng
Individuellt val 200 poäng
Gymnasiearbete 100 poäng
Inriktning kök och servering 300 poäng
Programfördjupning 900 poäng

Programstruktur för Restaurang- och livsmedelsprogrammet

För dig som börjar Rodengymnasiet höstterminen 2024:

Ämne

Poäng

Engelska 5 100
Engelska 6 (går att välja bort) 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1 100
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2 100
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3 (går att välja bort) 100

 

Ämne

Poäng

Hygien 100
Livsmedels- och näringskunskap 1 100
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel 100
Service och bemötande 1 100

Ämne

Poäng

Matlagning 1 100
Servering 1 100
Mat och dryck i kombination 100

Yrkesutgång

Ämne

Poäng

Matlagning 2–4 600
Matlagning specialisering 100
Drycker och ansvarsfull alkoholhantering 100
Specialkoster 100

Ämne

Poäng

Individuellt val 200

Fastställt utbud presenteras på VT åk 1 i samband med val av kurser.

Ämne

Poäng

Gymnasiearbete  100

 

Senast ändrad: 2023-11-13